Dubrovački gradonačelnik Mato Franković zatražio je u ponedjeljak od Ministarstva financija otpis plaćanja paušalnog poreza za privatne iznajmljivače u turizmu za prvi i drugi kvartal 2021. godine te smanjenje paušalne turističke pristojbe.

U dopisu upućenom ministru Zdravku Mariću gradonačelnik Franković navodi kako se, prema sadašnjim najavama, postupni oporavak turističkog tržišta može očekivati tek od 15. lipnja pa se prijedlog upućuje za prva dva kvartala.

I u 2020. godini Grad Dubrovnik uključio je mjeru otpisa paušalnog poreza u paket pomoći za prevladavanje krize jer, iako tu mjeru donosi Vlada RH, odnosno nadležno Ministarstvo financija, riječ je o prihodu proračuna Grada Dubrovnika.

Oglas

Stoga je Franković predložio da se razmotri smanjenje obveze plaćanja paušalne turističke pristojbe, sličnim modelom kao i u 2020. godini, kada je privatnim iznajmljivačima odobreno smanjenje obveze za pola iznosa.

“Sve predložene mjere znatno će doprinijeti ublažavanju posljedica pandemije COVID-19 i olakšati čekanje revitalizacije turističkog prometa na krajnjem jugu Hrvatske”, naveo je u svom dopisu dubrovački gradonačelnik.

Hina /foto Pixabay