Već šestu godinu za redom Makarska je domaćin Interregionalnog kupa kuhara europskih regija – IKKER, a koje će se 18. I 19. veljače održati u hotelu Miramare. Natjecanje organiziraju Šefovi kuhinja mediteranskih i europskih regija uz podršku Grada Makarske, hotela Miramare i Biokovo te Grupacije Pivac. IKKER ove godine objedinjeju natjecanje deset vrhunskih kuhara iz Crne Gore, Hrvatske, Rumunjske i Sjeverne Makedonije koji su lani pobijedili na natjecanjima u svojim državama, s prezentacijama ŠKMER-ovih partnera i edukaciju o suvremenim tehnikama pripreme ribe.


Dodajmo, profesionalni kuhari u Makarskoj se bore za titulu “najboljeg interregionalnog kuhara” pred međunarodnim ocjenjivačkim žirijem kojem je predsjednik Stevo Karapandža, a osim u pripremi tri slijeda jela sa zadanim namirnicama, u sklopu natjecanja u utorak odgovarat će na pitanja pred medijskim žirijem kako bi u 15 minuta predstavili sebe, recepte jela koja pripremaju i objekte u kojima rade. Natjecanje u kuhanju u aparthotelu Miramare je otvoreno za javnost, a odvijat će se u srijedu od 9 do 17 sati te će pobjednik biti proglašen na večeri za uzvanike i sudionike manifestacije.

sdr

Drugog dana manifestacije (srijeda) od 11 do 14 sati održat će se i besplatna Mediteŕranean Culinary Arts radionica za ugostitelje chefove i F&B managere “Sve iz mora” pod pokroviteljstvom tvrtke Centaurus, vlasnika lanca Gastro ribarnice Brač. ŠKMER-ovi chefovi će tom prilikom predstaviti vrhunske tehnike pripreme ribe s idejama za uvođenje novih jela i osvježenjima jelovnika. Radionica je besplatna, a broj mjesta ograničen, pa molimo zainteresirane da se prijavite e-mailom na [email protected] ili pozivom na broj 099 3198 961.
gostitelje, pokrovitelj Centaurus

Oglas

 

PROGRAM

UTORAK, 18.02.2020.
15:00 – 16:30
• natjecanje Grand Prix – medijski nastup
Natjecanje se sastojao od intervjua kuhara s novinarima od cca 15 minuta. Kuhar tijekom intervjua mora predstavio sebe, restoran/hotel u kojem radi i jela koja će raditi na natjecanju.
• natjecanje Stručni dio – praktični test kulinarskih vještina
19:00 Večer organizatora
otvaranje IKKER-a

SRIJEDA, 19.02.2020.
Natjecanje kuhara u boxu – IKKER GRAND PRIX
09:00 – 11:00 NATJECANJE, GRUPA 1
12:00 – 14:00 NATJECANJE, GRUPA 2
15:00 – 17:00 NATJECANJE, GRUPA 3
Detalji natjecanja:
Kuhari se natječu u boxu, vrijeme za mice en place, pripremu jela i serviranje, te uređenje boxa je 2 sata (120 minuta.)
Kuhari pripremaju MENI od 3 slijeda : juhu, toplo predjelo i glavno jelo, po 4 istovjetna tanjura od svakog jela.
NAMIRNICE KOJE OSIGURAVA ORGANIZATOR:
Juha: korjenasto povrće, teletina
Predjelo: jaja, janjetina
Glavno jelo: biftek, crno vino
Za svako jelo potrebno je napraviti i normativ za 4 osobe, te kratku recepturu.
Kuhari će dobiti zadane namirnice koje ih čekaju u boxu, po recepturi koju predaju. Za svako jelo kuharimogu donijeti do 5 namirnica po svoj želji, plus začine. U to mogu biti uključeni umaci i temeljci, već prije napravljeni koje natjecatelji donose sami.
11:00 – 14:00 Mediterranean Culinary Arts radionica za ugostitelje, pokrovitelj Centaurus

20:00 Večera – Svečano proglašenje pobjednika