Danas je završila samoizolacija štićenicima Doma za starije i nemoćne u Makarskoj koji su se zarazili koronavirusom u prvoj polovici travnja, kada je osam korisnika bilo pozitivno na COVID-19. Zanimljivo je da su skoro svi, izuzev jednog štićenika koji nije bio cijepljen, prošli “lišo”, bez kliničke slike tipične za inficirane ovim sojem. Naime, kako je rekla ravnateljica Marija Lelas, da ih nisu testirali, ne bi niti znali da su pozitivni.

– Sreća pa je prošlo kako je prošlo, a zbog krizmi i pričesti za ovaj vikend suzdržat ćemo se od posjeta te s posjetima krenuti tek idući tjedan, rekla je Lelas.

Dr.Žana Šabić Pavičić, liječnica obiteljske medicine, koja je cijepila veći dio štićenika u domu, kazat će kako je ovo dokaz da cjepivo štiti od težih kliničkih slika.

– Svi su ti slučajevi bili asimptomatski. Mislim da je bitno ljudima naglasiti jednu važnu činjenicu. Kada se netko zarazi virusom, a cijepio se, to ne znači nužno da cjepivo ne djeluje. Naime, antitijela se stvaraju tek nakon dva tjedna i ako se u tom periodu zarazite, niste zaštićeni.

Drugo, želim pozvati ljude da se cijepe jer svako je cjepivo zaštite i iako ljudi imaju pravo birati, strah od AstraZenece je neopravdan. Evo, ja da sad imam 150 doza Pfizera, sve bih ih potrošila, što nije slučaj s AstraZenecom, rekla nam je dr.Šabić Pavičić.

AstraZeneca je i dalje na crnoj listi pojedinih sugrađana iako je znanstveno dokazano da postoji višestruko veća vjerojatnost za tromboemboliju s kontracepcijskih pilulama nego ovim cjepivom. U Hrvatskoj naime nije zabilježen nijedan slučaj stvaranja krvnih ugrušaka od ovog cjepiva.

Ovog tjedna dobit će, kaže nam, 100-tinjak cjepiva što su daleko  veće količine nego proteklih tjedana.

Ivona Ćirak