Prilog Dom i dizajn Jutarnjeg lista donio je veliki članak o Villi Kuk u Makarskoj koju je projektirala nagrađivana arhitektica Branka Juras zajedno s kolegicom Lorenom Posinković. Jutarnji ovaj projekt iza kojega stoji investitor Mirjana Petrović naziva pravim iskorakom u hrvatskoj arhitekturi.

– Villa Kuk je posebna zbog više razloga, ali prvenstveno privlači pozornost zbog svoje neobične arhitektonske ideje. Naime, građevina je uronjena u postojeću kamenu stijenu, a zapadna i istočna fasada su sačinjene od tog istog kamena. Promatrajući projekt mogu se vidjeti samo sjeverna i južna fasada koje čine prizor s kojim se rijetko susrećete, ističe Jutarnji list.

– Južno pročelje je prožeto staklenim stijenkama koliko god je to moguće i pruža neodoljiv pogled na morsku pučinu, a ujedno ga uvlači u kuću tako da ona postaje kompaktna s cijelom okolinoma, a ne samo s pripadajućom gromadom. Ali, tu južnu fasadu moguće je uočiti samo ako plovite negdje u blizini vile, jer se kuća nalazi na 110 m nadmorske visine na strmom terenu i kopnom joj se može prići samo sa stražnje, sjeverne strane.

Oglas

Ovaj projektni zadatak zapravo je rekonstrukcija i nadogradnja zgrada u Makarskoj, na području Velkog Brda poznatog kao Kuk pa otud i sam naziv projekta. Kompleks se sastoji od glavne zgrade (nekadašnji restoran), pomoćnih objekata (ostave) i ostataka prizemnih motelskih jedinica te bungalovskih objekata, navodi se u članku.

Na sjevernoj strani parcela je omeđena glavnom cestom i s te se strane nalazi pristupni put do parcele. Na preostalim stranama parcela je omeđena privatnim prcelama. Glavni dio Ville Kuk nalazi se između dvije kamene gromade, a površina tlocrta postojeće građevine iznosi približno 8,80 x 22,40 m.

Villa se sastoji od prizemlja i podruma, a krovna površina korištena je kao terasa restorana. Visina građevine ne prelazi visinu stijene.

M. D. /foto M. D.