Ester Tatje i Genis Prat putuju biciklom već mjesec dana iz Torina prema Ateni i na svojem putu zaustavili su se u Makarskoj. Sreli smo ih ispred Palače Tonoli; osvježili su se vodom kako bi nastavili putovanje dalje prema jugu.

Istovremeno opušten i predano fokusiran na svoje avanturističko putovanje, mladi par iz Barcelone ispričao nam je kako ih je u điti omela kiša.

– Plan je bio da već jučer budemo u Makarskoj, no na putu iz Splita morali smo zbog kiše stati u Omišu. Danas namjeravamo pedalati tamo negdje do 4 sata, a onda ćemo opet stati, kazali su nam.

Oglas

Zanima nas je li ih dojmila hrvatska obala.

– Naravno, prelijepa je! Ali nekako je sve pusto, i dosta toga je zatvoreno. Čuli smo da ljeti ovdje bude jako puno turista, kaže Genis.

Objašnjavamo kako se brojka stanovnika tada utrostruči; vjerojatno je to glavni razlog da Genisa i Ester u kolovozu ne bismo ni zamijetili.

U zimskom pak “modu”, koji ne poznaje “drukčijost” i šarolikost životnih stilova, donekle karakterističnih za protočno ljeto, Španjolci s biciklama mamac su za novinarsko oko.

Ispitujemo brine li ih razbuktavanje epidemije. Sliježu ramenima.

Nisu cijepljeni, ali ne boje se, kažu, korone. Dodaju kako je putovanje ionako tako koncipirano da se druže s ljudima, tako da straha, kažu, nema.

– Ja ću uskoro natrag, a on će nastaviti dalje, pokazuje Ester na partnera.

Genis dopunjuje:

– Nisam siguran da ću i ja doći do Atene. To je sve skupa 3000 kilometara, ali volio bih barem da prođem Crnu Goru i dođem do Albanije. Tada možda prekinem rutu i vratim se doma autobusom, kaže nam mladi Španjolac.

Poželjeli smo im sreću na putovanju, i što više lijepih dana na putovanju. I naravno, lijepih uspomena s duge hrvatske obale.

Ivona Ćirak /foto I.Ćirak