Otkako su nam se prvi put javili mailom, mali Emil Jones i njegova ekipa (otac i sestra) svakog tjedna dostave neku lijepu fotopriču iz Dalmacije. Pobojali smo se već da ćemo zbog lošeg vremena ovaj put izgubiti redovni nastavak njihovih avantura, no Emil i ekipa također su među onima kojima hladnoća i led ne smetaju.

– Istražili smo utvrdu Travnik u Potravlju i tri izvora te male kanjone rijeke. To su bili izvori koji se nazivaju Veliki Rumin, Mali Rumin i Suhi Rumin.

Pored izvora Suhog Rumina našli smo lubanju i kosti od mladog vuka i bili su u lovačkom zamku. Bilo je vrlo hladno, vjetrovito i sklisko, ali smo hrabro sve izdržali – poručuju nam.

Oglas

Travnik ili Potravnik, u narodu još zvan Bićin grad i Kotromanić kula je ruševina utvrde srednjovjekovnog i ranonovovjekovnog grada, a danas zaštićeno kulturno dobro RH. Prema objavljenim podacima, tvrđava na padinama planine Svilaje zapadno od sela Potravlja je izgrađena u 14. st., a pripadala cetinskom knezu Ivanu Nelipiću.
Nalazi se na 626 m nadmorske visine, 15 km sjeverozapadno od Sinja, a najstariji joj je spomen iz 1371. godine.

Trokutastog tlocrtnog oblika, tvrđava ima istaknutu branič-kulu i u unutrašnjosti ostatke manjih građevina. U podnožju kule sačuvani su ostaci ranije srednjovjekovne utvrde, a o njenoj povijesti govore i arheološki nalazi poput većeg broja srednjovjekovnih željeznih strelica za samostrel.

Služila je kao dio malog obrambenog lanca utvrda na jugu Hrvatskog Kraljevstva, a uz Potravnik to su bile utvrda Prozor kod Vrhrike (Vrlike) i utvrda Glavaš (Dinarić) kod Kijeva.

Kako piše Wikipedia, u razdoblju turskih osvajanja hrvatskih krajeva, Potravnik je došao na udar osmanskih navala na Hrvatsko Kraljevstvo 1522. godine.Branitelji su se uspjeli obraniti. Osmanske su navale uspjele tek kad su onemogućili dotok vode braniteljima Hrvatskog Kraljevstva.

Krajem 17. st. Mletačka Republika istjerala je Osmanlije iz tih krajeva.
O.F. / foto Emil Jones