U Dubrovniku je prije nekoliko dana održana dodjela priznanja Plava vrpca Vjesnika, koja se od 1966.godine tradicionalno dodjeljuju za spašavanja na moru. Priznanja su podijeljena u pojedinačnoj i grupnoj konkurenciji, u prvoj je Puljanin Branislav Danevski nagrađen za spašavanje dvije pomorkinje čija se jedrilica prevrnula nedaleko od Pule, dok je u grupnoj konkurenciji nagrađena posada grčkog LNG tankera “Gaslong Glasgow” pod zapovjedništvom zadarskog kapetana Alena Gospića, koja je u studenom 2021. u blizini Kube spasila 17 kubanskih migranata.

Ove godine mogli smo biti ponosni što su se među nominiranima našli i naši sugrađani, Goran Vranješ, Marin Puharić i Marijo Prnjak, koji su pred Uskrs herojski spasili dvije češke djevojčice koje je bura zajedno s daskom na kojoj su sjedile odnijela prema bračkom kanalu.

Podsjetimo, djevojčice je tada s obale primjetila Nina Dimkovska i obavijestila svog momka Gorana Vranješa da se radi o ozbiljnoj situaciji i da ih je bura već odnijela predaleko u Brački kanal. Makaranin je najprije konktakrirao Lučku kapetaniju i Makarsku obalu te u kratko vrijeme se s našao Marinom Puharićem i vlasnikom broda Mariom Prnjkom u makarskoj luci odakle su isplovili tražeći dvije maloljetne Čehinje. Spašene su oko kilometar i pol od obale i to nakon samo 6-7 minuta iako ih je zbog vjetra i visokih valova bilo izuzetno teško uočiti.

Oglas

Herojski čin naših sugrađana nominirao ih je za Zlatnu vrpcu Vjesnika, zbog čega su sva trojica bili pozvani na dodjelu priznanja u dubrovačkom hotelu Palace. Ipak, na kraju je iza svega ostao pomalo gorak okus. Od trojice Makarana pojavila su se dvojica dok je Vranješ odbio preuzeti zahvalnicu.

S ovim Makaraninom popričali smo o razlozima ovog, kako doznajemo do sada nezabilježenog poteza u preko 50 godina tradicije Plave vrpce Vijesnika. Vranješ nam je kazao da je više razloga zbog kojih je odlučio ignorirati dodjelu priznanja. S jedne strane, imena dobitnika su bila poznata i prije same dodjele, dok je puno veći problem, govori nam Vranješ, u samim kriterijima dodjele.

– Ne bih toliko nisko pao da radi jednog komada karte, domjenka i noćenja u hotelu prodam obraz – kratko nam je odgovorio Goran Vranješ, kazavši kako je razočaran što se “politika i nepoštenje miješaju u sve”. – Za mene je ovo sramota sindikata pomoraca, pogotovo izjava Damira Hercega, koji je u razgovoru za televiziju naše riskiranje vlastitih života usporedio s time da je kapetan duge plovidbe riskirao karijeru ili eventualno jednu kapetansku plaću.

– Kapetanu je dužnost pomoći osobi u nevolji na moru. S druge strane mi smo obični civili koji su bili na kopnu, i sami smo dosta riskirali isplovivši u takvim uvjetima, ali da se nismo organizirali u samo nekoliko minuta, tko bi pomogao tim djevojčicama?

– Svima nama je moralna obaveza pomoći u spašavanju svakog ugroženog života, ali je van pameti da se u isti rang stavljaju zapovjednici kojima je to dužnost, s civilima koji su i sami mogli stradati ali su svejedno odlučili učiniti sve kako bi spasili nečiji život – rezignirano nam je kazao Vranješ.
O.Franić / foto O.Franić/privatni album