Gradonačelnika Zorana Paunovića i zamjenicu Antoniu Radić Brkan danas smo sreli u šetnji starom gradskom jezgrom koja bi uskoro trebala započeti svoj put prema dugo očekivanom “remakeu”. Naime, otkrili su nam da je ovih dana na stolu Pravilnik o uređenju stare gradske jezgre, što je, kako su komentirali, posao kojem su posvetili dosta vremena i truda.

– Jako smo sretni što je ovaj dokument napokon gotov. To je prvi korak prema uređenju stare gradske jezgre koja zaslužuje primjereniji izgled od onoga što vidimo danas, a složit ćemo se da je prisutna estetska buka s kojom se do sada nitko nije bavio. Na pravilniku su radili gradski odjeli u konzultacijama s urbanistima i konzervatorima. Nakon donošenja pravilnika slijedi raspisivanje natječaja za urbanu opremu grada. Radit ćemo ovo u etapama jer se drugačije niti ne može i očekujemo da bi do 2024.godine središte grada trebalo biti u cijelosti uređeno prema pravilniku, te će se u tom roku prilagoditi objekte propisanoj urbanoj opremi, rekla nam je Antonia Radić Brkan.

Istaknuli su kako je važno dogovoriti jasna “pravila igre” koja će olakšati rad komunalnim redarima koji su do sada, zbog nepostojećeg pravilnika, nerijetko bili onemogućeni uvoditi red jer nisu imali pravnog temelja.

Oglas

Gradonačelnik i zamjenica napravili su đir po srcu grada kako bi snimili stanje na terenu i najcrnje točke koje je, nažalost, s obzirom na kaos glede svakojakih reklama, tendi i plastenika, teško ne zamijetiti.

– Nije ovo prvi put da snimamo situaciju i moram reći da je velika promjena u odnosu na prvi put. U početku je bio prisutan strah, nikome baš nije bilo pravo, ali sad su već drugačije reakcije. Sada mnogi jedva čekaju da se primijeni red u staroj gradskoj jezgri, rekla je zamjenica.

Podrazumijeva li to vidljive promjene već u ovoj godini?

– Da, u prvoj godini idemo na eliminaciju svega onoga što nagrđuje gradsku jezgru, a čije uklanjanje neće prouzročiti nikakav trošak ugostiteljima ili trgovcima. Grad je toliko u kaosu da će se i te početne korekcije lako uočiti. Ono što je važno jest da je ovo nesavršeno savršeni dokument koji će se dorađivati tijekom vremena. Sad je bitno da krene, rekla je Radić Brkan.

Nakon što se finalizira, ovaj dokument ide na javno savjetovanje u trajanju od 30 dana. Bit će objavljen na stranicama Grada. Potom ovaj dokument stiže na Gradsko vijeće.

Poslije obavljenog natječaja za urbanu opremu donose se rokovi u kojem će se ugostitelji, trgovci i obrtnici morati prilagoditi propisanoj urbanoj opremi.

A što će biti s plastenicima i klima uređajima?

– Plastenici se uklanjaju, tu nema dvojbe! Klime isto tako, a za rješenje ne treba izmišljati toplu vodu. Treba samo primijeniti primjere dobre prakse, za kraj će zamjenica.

Ivona Ćirak /foto O.Franić