Kako smo u više navrata pisali, Ognjen Radić je s datumom 11.kolovoza razriješen s dužnosti pročelnika i raspoređen na mjesto savjetnika u Odjelu za prostorno uređenje i graditeljstvo.
Međutim, razlozi i pozadina ostali su nedorečeni; nitko nije objasnio zašto je Radić pristao otići s tog mjesta i zašto bi to nova vlast od njega tražila. Prešutno se u javnosti vrlo benevolentno, gotovo pa navijački tumačilo kako se radi o rješavanju kadrova, preciznije, micanju Radića s ovog utjecajnog mjesta na kojem je ispratio tri gradonačelnika i dočekao novoga, Zorana Paunovića. Da bi se sve objasnilo, najbolje je ići na genezu priče koja je u nekim dijelovima upravo nevjerojatna.

Radića je, naime, na mjesto v.d.pročelnika Odjela za gospodarenje prostorom 10.rujna 2008.godine imenovao Marko Ožić Bebek, da bi 2013.godine na vlast došao Tonći Bilić koji je, u sklopu nove sistematizacije, podijelio odjel na dva – Odjel za prostorno uređenje i graditeljstvo te Odjel za komunalno gospodarstvo. Za potonji je raspisan natječaj na kojem je izabran Matko Lovreta, a na prvom je, prema tvrdnjama Bilića, ostao Radić kao v.d.

Radić je, nota bene, razriješen s mjesta 2010. kada je u Bebekovom mandatu Makarskoj pripalo izdavanje dozvola i kada je na tu funkciju na kratko imenovan Tonči Vuković. Međutim, čini se da je ipak Bilić taj koji je Radiću dodao v.d. jer je u lipnju 2011.godine tadašnji gradonačelnik Marko Ožić Bebek imenovao Radića pročelnikom na neodređen, a kako se vidi iz Glasnika, bez provedenog natječaja!

Oglas

Bilić pak po svojem sjećanju tvrdi drugačije.
– Ja sam Radića zatekao kao v.d. i ostavio kao v.d., tvrdi Bilić u čijem mandatu nije raspisivan natječaj za pročelnika rečenog odjela. Zašto je Bebek Radića imenovao pročelnikom bez natječaja, od njega nismo uspjeli doznati jer nam se nije javio na telefon, međutim, dok su drugi natječaji dostupni u glasnicima, za ovo mjesto nema vidljiv nijedan. Osim toga, u Bebekovom imenovanju ipak bi bilo istaknuto da je temeljem natječaja, a toga nema.

Radiću se iz nepoznatih razloga, a vjerojatno zato jer je imenovanje bilo u čudnim okolnostima, vraća dodatak vršitelja dužnosti, a kao v.d. je dočekao i Juru Brkana. Međutim, Brkan je 2020.godine, točnije, 28.rujna, donio rješenje kojim se Radića, ni manje ni više, nego raspoređuje na – mjesto pročelnika.

– Sjetit ćete se da je u Bilićevom mandatu ondašnji pročelnik Dražen Kuzmanić imenovan v.d.-om iako je bio pročelnik Odjela za društvene djelatnosti. Pokrenuo je upravni spor i dobio na sudu te je to v.d.maknuto i on je ponovno morao biti pročelnik. S obzirom na to, znali smo da nas ista stvar čeka i s Radićem te Antonijem Zecom, iako se nisu žalili, pa sam donio ta rješenja, objasnio je Brkan koji se ne poziva ni na kakav natječaj, no uvjeren je, kaže, 99 posto, da je nekad u prošlosti natječaj ipak raspisan.

Temeljem kojeg pisanog obrazloženja, ako već ne natječaja, je Radić 2020.imenovan pročelnikom, poslali smo upit Gradu. U gradskim glasnicima, što je neobično, nismo naišli na ovaj dokument.

Također, zanimalo nas je li ikad bio raspisan taj misteriozni natječaj i ako da, kada i gdje je objavljen, a ako nije, na osnovu kojeg zakonskog uporišta je Radić svo vrijeme, uz izuzetke, bio vršitelj dužnosti. Kako smo upit poslali uoči vikenda, razumljivo je da ga nismo još dobili, no objavit ćemo čim ga dobijemo.

U svakom slučaju, Brkan veli kako je osnova za njegovu odluku bilo sudsko rješenje za Kuzmanićev slučaj, no istina je da je Kuzmanić neosporno na to mjesto došao putem natječaja. U svakom slučaju je vrlo znakovito da je, desetak mjeseci nakon što je Radić raspoređen na mjesto pročelnika odlukom ondašnjeg gradonačelnika, od njega zatražen mandat na raspolaganje. Je li to zato što je utvrđeno da osnova za pročelničko mjesto nije natječaj, te je zbog toga vraćen na ugovor koji je ovaj imao u odjelu prije spajanja dvaju odjela, ili su posrijedi neki “strateški” razlozi, kako je to prešutno tumačeno, može se samo spekulirati.

Što o tomu pak kaže zakon i kako je moguće da je netko tako dugo bio vršitelj dužnosti, i kako je moguće da gradonačelnici tek tako nekoga imenuju pročelnikom?

Na potonje ne postoji nijedan suvisli odgovor osim onoga koji je jasan i laiku – to se po zakonu ne radi.

Praksa u lokalnoj upravi pak dobro poznaje imenovanje vršitelja dužnosti, no u pravilu se to radi u odsutnosti pročelnika odnosno kako bi se premostio period do raspisivanja natječaja i izbora putem natječaja. Po Zakonu o lokalnoj i područnoj samoupravi propisano je jasno da imenovanju pročelnika treba prethoditi natječaj. Vršitelj dužnosti teoretski je samo privremena kompenzacija, no pravno nema istu snagu niti odgovornost.

Naime, v.d.pročelnika nije institut uređen propisima; prema tumačenju Mladena Ivanovića, dipl.iur., ovlasti pročelniku ne dodjeljuje izvršni čelnik, dakle gradonačelnik.

V.d. ne može donositi upravne akte ili zastupati upravno tijelo, stoji u istom obrazloženju, pa iz toga proizlazi još jedan zaključak – vršitelj dužnosti nema odgovornost kao pročelnik. S druge strane, gradonačelnik koji imenuje svog v.d.-a, ili privremenog pročelnika, ima veću kontrolu nego u slučaju da je isti imenovan natječajem. Situacija koja po svoj prilici odgovara svakom gradonačelniku koji želi imati nadzor nad ovim nesumnjivo važnim strateškim odjelom.

Iako neka zakonska tumačenja idu u prilog tomu da gradonačelnici nemaju zakonskog uporišta da na službenika prenesu ovlasti pročelnika, u praksi upravo tomu dugi niz godina svjedočimo. Također se, u svjetlu novih odluka, nameće pitanje zašto onda nova vlast nije raspisala natječaj kako bi izabrala pročelnika, umjesto da službenika imenuje v.d.-om, osim ako je posrijedi procjena da taj natječaj možda i ne bi najbolje završio za njih.

Ono oko čega nema sumnje je da je gradonačelnik zajedno sa zamjenicom ukazao veliko povjerenje arhitektima iz Društva arhitekata Split te je pomalo marginalizirao ulogu srodnog Odsjeka za prostorno planiranje na čelu s Tončijem Vukovićem, a očito je da su  u  provođenju najavljene nove urbanističke politike procijenili da im je u ovom trenutku bolje ne raspisivati natječaj kao što su učinili s drugim odjelom u Bijeloj kući, onim za proračun i financije.

Ivona Ćirak /foto M.D.