U Hrvatskoj je trenutačno na koronavirus pozitivno 3820 učenika i 554 nastavnika. Ministarstvo znanosti i obrazovanja za sada ne namjerava mijenjati kalendar školske godine i produljiti praznike početkom studenog. Epidemiološku situaciju u školama, koja iz dana u dan postaje sve gora, večeras je za RTL Danas komentirao ministar Radovan Fuchs.

Ministar Fuchs ističe kako će o tome hoće li djeca nakon jesenskih praznika djeca ići na online nastavu, odlučivati lokalni stožeri. “Sve mjere ostaju iste kao što su i bile. Naš model se pokazao jako dobrim prošle godine. Sve ostale zemlje su upravo prešle na taj model, u ovom trenutku i one zemlje koje su imale najveći lockdown i imale su zatvorene škole, primjenjuju ovaj model.”

Fuchs smatra da imamo problem jer je veći broj djece zaražen u školama u odnosu na prošlu godinu. “Ako se sjetite, prošle godine smo rekli, neće biti problema kod djece i nije ih bilo, svega dva posto, sada naravno i to smo rekli ranije da će se pojaviti s obzirom da virulentnost delta soja, on je puno zarazniji, prema tome, je našao mogućnost tom svojom mutacijom da probije djelomično imuni sustav i postao je zarazniji i za djecu.”

Oglas

Fuchs kaže kako nije problem u produljenju praznika. “Bitna stvar s epidemiološke pozicije je da djeca nisu grupirana u školi. Prema tome, nemojmo micati praznike”. Objasnio je da kad se produljuju praznici to sa sobom povlači i mijenjanje satnica. “Ali online nastava je moguća, možemo prijeći bilo kada na online nastavu, to smo i prošle godine. Imamo snimljene nastavne materijale, imamo Školu na trećem, imamo sve pripremljeno i kontinuirano se radi”, rekao je ministar.

M.D. / foto MD