Načelnik splitsko-dalmatinske policije Slobodan Marendić rekao je u petak, nakon što je otklonjena sumnja u ugrozu, da je češki zrakoplov na liniji Prag-Split bio u hrvatskom zračnom prostoru kada je na hrvatskom dojavljeno o mogućoj bombi te istaknuo da su aktivirali sve raspoložive resurse za takve situacije.

“Nakon dojave o mogućoj bombi u zrakoplovu češke kompanije uspostavili smo linije komuniciranja planirane i trenirane za ovakve situacije, angažirali smo vatrogasnu službu, medicinsku ekipu, policijske službenike. Pripremili smo zračnu luku za sigurno slijetanje zrakoplova i njegovo izdvajanje na sigurnu destinaciju na stajanci zračne luke,” rekao je Marendić na izvanrednoj konferenciji za novinare splitsko-dalmatinske Policijske uprave.
Po njegovim riječima, te pripreme su bile uvod u pregled putnika, zrakoplova i prtljage, a nakon troipolsatnog pregleda otklonjena je sumnja u postojanje eksplozivne naprave.

Objasnio je kako je zrakoplov u trenutku dojave o mogućoj eksplozivnoj napravi bio u hrvatskom zračnom prostoru, te da je predmet kriminalističkog istraživanja “odakle je došla takva informacija.”
Na upit kome je stigla dojava, Marendić je kazao kako je to “dio kriminalističkog istraživanja koji ne bismo trebali komentirati dok ne potvrdimo sve sa stopostotnom sigurnošću.”
“Mi smo informaciju dobili od operatera zračne luke Split”, rekao je Marendić.
Na upit je li dojava bila na hrvatskom jeziku, Marendić je odgovorio potvrdno, rekavši kako će kriminalističko istraživanje raščistiti “način i pozadinu dojave.”
“Kod ovakvih dojava najvažnije je osigurati najvišu razinu moguće sigurnosti za putnike, posadu i ljude na zemlji koji su sačekali zrakoplov,” kazao je Marendić.

Oglas

MUP je prije izvijestio da nakon obavljenih pregleda nije potvrđena zaprimljena dojava o ugrozi zrakoplova te je poslije 17 sati zrakoplov predan kapetanu. Tri i pol sata trajao je detaljan protueksplozijski i rendgenski pregled zrakoplova, putnika i prtljage. Rečeno je da Zračna luka Split tijekom cjelokupnog postupanja bila otvorena za promet putnika.

Hina/foto Pixabay