Jedina točka dnevnog reda druge sjednice ovog saziva Gradskog vijeća o kojoj se nije glasalo jest Zaključak o utvrđivanju prijedloga Odluke o radnom vremenu ugostiteljskih na području grada Makarske. Umjesto da rade do tri sata kao po važećoj odluci koja već neko vrijeme nije mijenjana, fajrunt bi po “novom normalnom” trebao biti u dva sata. Kako je Antonia Radić Brkan, zamjenica gradonačelnika, pojasnila na sjednici, intencija je bila “preduhitriti” bilo kakvu mogućnost pogoršanja epidemiološke situacije koja je trenutno izuzetno dobra za Makarsku. Naime, ukoliko bi se nakon 15.kolovoza, do kada su na snazi mjere koje je donio Nacionalni stožer, mjere eventualno olabavile, kafići bi ponovno radili do 3 sata. Tolerancija inspekcije je pola sata pa bi se, kako je pojasnila zamjenica, noćni život razvukao do 4 sata.

Po novoj odluci fajrunt bi bio u dva sata, međutim, o odluci se nije ni glasalo.

Naime, gradski vijećnik HDZ-a Jure Brkan upozorio je da je za uvrštenje odluke trebalo pozitivno mišljenje Turističkog vijeća TZ-a grada Makarske. Vijeće se, međutim, nije ni sastalo, a umjesto mišljenja ovog tijela, Grad je imao zeleno svjetlo TZ-a kojemu je na čelu – gradonačelnik. Po tome ispada da je po nalogu gradske vlasti upućen dopis TZ-u, a u ime TZ-a potpisao ga je sam gradonačelnik, koji kao predsjednik predstavlja TZ, ured koji trenutno nema direktora.

Oglas

Proceduralni propust predstavnici vlasti objasnili su kao omašku, kazavši kako je posrijedi bila dobra namjera, naime, cilj da epidemiološka situacija ostane što dulje povoljna za Makarsku. Oporba na čelu s Jurom Brkanom tvrdi kako se radi o “hegemoniji” te je najavio kako će gradonačelnika prijaviti jer je stavio potpis u ime tijela koje se nije ni sastalo.

Kako bilo, budući je 15.kolovoza blizu, ovakva odluka više niti nema smisla. Naime, Gradsko vijeće se sasvim sigurno neće sastati, a po zakonu ono donosi izmjene ovakvih odluka.

rhdr

Predsjednica Gradskog vijeća Gordana Muhtić rekla je kako je malo vjerojatno da će epidemiološka situacija biti bolja pa da će se ići na ublažavanje mjera.

Od zamjenice gradonačelnika doznajemo da je odnos s ugostiteljima u gradu izuzetno korektan te kako ne sumnjaju da će, čak i u slučaju da se mjere olabave, poštivati apele gradske vlasti za nešto ranijim zatvaranjem jer je svima u cilju da se sezona produlji na rujan.

Ivona Ćirak /foto M.D.