Analizom cjelokupnog tržišta rada, uzimajući u obzir ukupan broj objavljenih oglasa za posao, primjetan je trend rasta potražnje za radom i oporavka tržišta rada od posljedica koronakrize.

Na MojPosao platformama, web stranici MojPosao i mobilnoj aplikaciji PosLovac, tijekom 2021. objavljeno je više od 74 tisuće oglasa za posao, što je čak 42% više u odnosu na prošlu godinu i 8% više u odnosu na pretpandemijsku 2019. godinu.
Na oglase je pristiglo više od 1,5 milijuna prijava posloprimaca, odnosno 6% više nego prošle godine i 21% više nego 2019. godine.
Usprkos tome što početak godine nije djelovao obećavajuće zbog prilično rigoroznih epidemiloških mjera koje su bile na snazi u siječnju i veljači, a koje su ograničile kretanja u gospodarstvu, pod utjecajem ublažavanja mjera u ožujku dolazi do oporavka tržišta rada i osjetnog rasta u broju natječaja za slobodna radna mjesta koji je nastavljen sve do kraja godine. Čak štoviše, zahvaljujući velikoj potražnji za radnom snagom u drugoj polovici godini, ukupan broj objavljenih oglasa za posao je premašio i brojke iz rekordne, pretpandemijske 2019. godine.
Koncem prošle godine, u pokušaju predviđanja što možemo očekivati u godini pred nama, direktor portala MojPosao, Igor Žonja, rekao je kako vjeruje da će „2021. biti godina rasta, ali najranije od drugog kvartala, te kako ćemo vrlo vjerojatno izgubiti prvu polovicu godine na cijepljenje i izbore, što  će se odraziti na cijelo društvo“.
Srećom, upravo to se u konačnici i dogodilo. Nakon što je više od godinu dana potražnja za radom bila u osjetnijem ili blažem padu, zahvaljujući rastu broju oglasa koji je krenuo na proljeće i nastavio se sve do danas, možemo reći kako se tržište rada u potpunosti oporavilo od posljedica koronakrize.
„Ova povoljna kretanja odraz su poprilično uspješne turističke sezone i nešto kasnijeg sezonskog zapošljavanja nego što je to inače slučaj te se već neko vrijeme u Hrvatskoj traži ‘radnik više’“, poručuje Žonja.
Bez obzira na turbulencije na tržištu, među najtraženijim zanimanjima u 2021. i dalje dominiraju zanimanja iz područja turizma i ugostiteljstva te prodaje. Udio oglasa u ovim kategorijama nešto se povećao u odnosu na prošlu godinu.
Najtraženija zanimanja u 2021. bila su: konobar (barmen), prodavač (trgovac), vozač, skladištar, kuhar, programer te radnik u proizvodnji.
M.D./foto M.D.