Priopćenjem se našoj redakciji obratila Vladimira Mascarell ispred Inicijative Javno je dobro, tvrdeći kako je isti, te još jedan raniji mail s negodovanjem zbog razvoja situacije s plažom Romana uputila i na adresu gradonačelnika Zorana Paunovića. Uz mail je priložila i odluku Ustavnog suda na koju se Ministarstvo graditeljstva pozvalo protekle godine kad je istaknulo kako se građevinska dozvola može poništiti jedino ako se dokaže da je protivno interesu RH, te da za sobom zbog povrede materijalnih prava povlači i odštetu investitoru.
Mail prenosimo u cijelosti.
– Poštovani gradonačelniče Paunoviću, obzirom kako ste jučer izjavili Makarskoj Danas da je zahtjev za poništenjem građevinske dozvole populizam, a kao dokaz zakonitosti naveli mišljenje Ministarstva graditeljstva koje potpisuje ministar Horvat, zanima nas ostajete li i danas jednako uvjereni u ispravnost i zakonitost njegove i svoje odluke nakon ovih novih dogodovština poštovanog ministra?
Šaljemo slikovni komentar jer smo skloni misliti kako Vam čitanje nije svojstveno. Naime,
ni nakon šest mjeseci niste pročitali odluku Ustavnog suda na koju se ministar Horvat poziva, pa se tako i vi na nju vežete kao gradonačelnik Makarske sa svojim stavom prema mišljenju ministra Horvata. Šteta što ju niste pokušali povezati s građevinskom koju je dodijelio vaš, tj. Upravni odjel Grada Makarske.
Odluku Ustavnog suda ćemo ipak priložiti ovom e-mailu, ako nekim čudom odlučite
progledati, stoji u otvorenom pismu gradonačelniku.
– U makarskom slučaju ne radi se o vlasništvu jer je ono nemoguće ostvariti nad pomorskim dobrom i na pomorskom dobru. Pomorsko dobro je opće dobro, a ono nema vlasništva. Čak ni država nije vlasnik nego je titular koji se brine o pomorskom dobru. No ako se izvadi koncesija za građenje, u tom se slučaju stječe pravo na odštetu, sukladno čl.109.st.4.Zakona o gradnji. Koncesija je dokaz pravnog interesa koji u ovom konkretnom slučaju nije iskazan, ona zamjenjuje vlasništvo na pomorskom dobru. Ako investitor dobije koncesiju za građenje, automatski stječe osnovu za potraživanje odštete ukoliko se poništi građevinska dozvola koja je, kako sam navela u više navrata, nezakonita jer joj nije prethodilo izdavanje koncesije odnosno pravnog osnova koji je preduvjet za dozvolu. U tom slučaju Makarska bi mogla bankrotirati jer se tu ne potražuje vlasništvo nego procjena dobiti, a ona je u slučaju koncesije izdane na minimalno 30 godina ogromna, obrazložila je Mascarell.
M.D./foto M.D.