Predsjednik Vlade Andrej Plenković u ponedjeljak je u Solinu posjetio Crkvu Presvete obitelji te je tom prigodom rekao kako kolijevka kršćanstva u Hrvatskoj tom crkvom dobiva novu dimenziju.

“Bit će postavljen zahtjev (Svetoj Stolici) da ova Crkva bude proglašena bazilikom – siguran sam da će on biti blagonaklono prihvaćen i tako kolijevka kršćanstva u Hrvatskoj ovdje u Solinu dobiva novu dimenziju,” rekao je Plenković u novoizgrađenoj crkvi u Prasvetištu Gospe od Otoka u Solinu.
Arhitekt novoizgrađene crkve je Viktor Vrečko, a mozaike i freske u crkvi kreirao je pater Marko Rupnik.

“Čestitam arhitektu Vrečku i pateru Rupniku na možda nešto neuobičajenim freskama, ali zaista dojmljivim, rekao je Plenković.
Podsjetio je kako je prije sedam godina, kad je bio zastupnik u Parlamentu EU, nazočio u Solinu postavljanju kamena temeljca za tu Crkvu.

Oglas

“Drago mi je da je ovaj veliki i važan projekt dovršen zbog simbolike, povijesti i naših kršćanskih korijena ovdje u Solinu i veselim se tomu kao i svi Solinjani i vjernici,” rekao je Plenković.

“Kulturna i sakralna baština su dio našega kulturnog i povijesnog identiteta i zadaća je države da podržava njihovo održavanje i izgradnju i na svaki način čuva jer bez naših korijena, naše tradicije, naših vrijednosti ne bismo bili ono što jesmo danas kao hrvatski narod. Zato vjerujem da su upravo takvi projekti vrijedni i doprinos su hrvatskoj kulturi i kršćanskoj tradiciji,” rekao je Plenković.
Na novinarsko podsjećanje kako je ova Crkva posvećena Svetoj Obitelji i pitanje što se može učiniti da se promijeni nepovoljna demografska situacija u Hrvatskoj, Plenković je rekao kako je pitanje demografske revitalizacije “jedno od temeljnih političkih i egzistencijalnih pitanja hrvatskog naroda.”

Ponovio je da negativni trend prirodnog priraštaja postoji desetljećima, sada posebno s mogućnošću slobode kretanja, otkad smo u članstvu EU.

“Moramo se zapitati kakvi su nam demografski trendovi i voditi politike koje će poticati i njegovati prije svega obitelj kao jezgro i nukleus našeg društva i stvarati ekonomske preduvjete da se obitelji odlučuju za više djece,” rekao je premijer. S tim u vezi istaknuo je ulogu Crkve “jer su upravo poruke koje se tiču obitelji i demografske obnove dio poruka i narativa koje Crkva kontinuirano ponavlja. Ako tomu netko doprinosi onda sigurno doprinosi Crkva i to je komplementarno s onim što radi Vlada i država, ” rekao je Plenković.

Najavio je kako će se sutra u Splitu sastati s gradonačelnikom Androm Krstulović Oparom i županom Blaženkom Bobanom a zatim i s državnim tajnikom Svete Stolice kardinalom Pietrom Parolinom.
“Sa županom i gradonačelnikom i razgovarat ću o brojnim temama koje su važne za Split i Splitsko-dalmatinsku županiju – vidjeti u kojoj su fazi pojedini projekti koji se realiziraju i koje podupiremo, rekao je i dodao da će vidjeti kako Vlada može pomoći gradu i županiji.

Za susret s državnim tajnikom Svete Stolice Parolinom u Villi Dalmacija Plenković je rekao da se veseli razmjeni mišljenja podsjetivši kako se s njim susretao u Zagrebu i Vatikanu.

Generalni vikar Splitsko-makarske nadbiskupije Miroslav Vidović koji je bio domaćin prigodom ove premijerove posjete, izjavio je kako je Plenković izrazio zadovoljstvo što je u Hrvatskoj napravljen “jedan predivan sakralni prostor koji će privlačiti ne samo lokalne vjernike nego i iz drugih dijelova Hrvatske i susjedstva.”
Hina / foto IKA