Načelnica općine Podgora jučer je, povodom Međunarodnog dana žena, objavila tekst u kojemu se osvrće na (ne)jednakost žena u društvu.

– Neću nikako reći “Sretan Dan žena” i zaželjeti da dobijete kakav cvijetak, bombonjeru ili pomoć po kući.

To je pljuvanje po svim ženama koje su se borile i ginule (doslovno) za ,,jednaka prava bez obzira na spol” koja danas uzimamo tako olako.

Oglas

Od osnovnog političkog/demokratskog prava na glas (koje još ne postoji u svim zemljama svijeta i koje smo u Hrvatskoj dobile tek prije 77 godina), ekonomskog prava na  jednake plaće bez obzira na spol već prema sposobnostima i školskoj spremi (u EU razlika do 16% manja plaća kod žena i 37% manja zarada) pa dos ocijalnih prava kao što su prestanak nametanja obveze uloga majke, udate žene i jednaka mogućnost edukacije i napretka uz reguliranje Zakonom nasilja u obitelji, silovanja i femicida!

Istraživanja o utjecaju pandemije covid-19 pokazala su da je zbog mjera izolacije smanjena plaćena zaposlenost žena, dok se znatno povećao iznos neplaćenog rada u kućanstvu te brige o djeci i starijima, te se u godinu dana udvostručio broj žrtava femicida.

Napredak je postignut no još smo daleko od cilja.

Još uvijek postoje problemi kao što su menstrualno siromaštvo, seksualna edukacija i savjetovališta za one koji razmišljaju o pobačaju, pravedne presude za seksualne i obiteljske nasilnike…

Možemo unedogled, no činjenica je da u ovom trenu, 2022.godine oko 90% žena kaže da su jedine u domaćinstvu koje čiste WC ili peglaju. 90 posto!, istaknula je Radić.

– Ne želim kvariti nečiji romantičarski doživljaj današnjeg dana, ali kao žena koja je inženjer, dužnosnik i živi na području koje je dominantno patrijarhalno – nemamo vremena za takve bajke; još uvijek ste seksualni objekt na gradilištu, još uvijek ste “mala”, a ne “poštovana”, još uvijek mnoge obitelji drže fige u džepu ne bi li se rodilo muško.

Da ne govorim da morate gristi duplo više i jače nego on da biste zadobili poštovanje…

I zato svim kraljicama naše Općine Podgora, Makarske rivijere, Dalmacije, Hrvatske pa i šire – želim čestitati Dan žena, Osmi trećega ili Osmi marta. Kako god ga zvali – poruka je ista – svaki čovjek na svijetu mora imati otvorene iste mogućnosti na ekonomskom, društvenom i socijalnom polju bez obzira na boju kože, nacionalnost i spol. Ako naposljetku odaberete biti kućanica koja želi čistiti i peglati, to je sasvim ok, ali ta odluka mora biti vaša, a ne društvena. poručila je načelnica.

M.D./foto M.D.