Današnji prometni kolaps brojne je vozače koji su se zatekli u koloni doveo do ludila, jer je nakon prvih kišnih kapi stvoren čep na svakoj relaciji te je vožnja koja bi inače iziskivala pet minuta, trajala 45 minuta. Najgore je bilo oko 11,30, kada se nije moglo ni naprijed ni natrag iz kolone, a semafori su uredno radili. Međutim, za nekih sat vremena, kada je kiša stala, a pritisak opao, i dalje je bilo upaljeno žuto treperavo svjetlo, kao i oko 15 sati, kada više nije predstavljalo nikakav izazov poći od točke A do točke B osobnim automobilom.

Dugoročno i jedino pravo rješenje je prometna studija koja bi najprije dobro detektirala brojke i trendove, a onda ponudila i nekakav know how za evidentni problem prometa i u kretanju i u mirovanju. Međutim, do tada se, jasno, treba snalaziti ad hoc, pa prema potrebi regulirati promet, te eventualno gasiti semafore koji kroz grad stvore dodatne čepove.

Kako nam je rečeno iz Gradskog centra za obavješćivanje Osejava, kontaktirali su policiju nakon što se danas dogodio prometni kolaps, međutim rečeno im je da nemaju dovoljno ljudi za regulaciju prometa. Nešto kasnije ipak su ugašeni semafori. Gradski centar je pak putem radija apelirao na ljude da, ako ne moraju, ne idu autima kroz grad.

Oglas

Inače, valja podsjetiti da je jedan od razloga ovakvim ovogodišnjim gužvama, koje se doduše tijekom kišnih dana uvijek događaju u ovakvim katastrofalnim i očajavajućim razmjerima, činjenica da smo ove sezone skoro isključivo auto-destinacija. Prije nekih mjesec dana radili smo analizu statističkih podataka iz prijašnjih godina te došli do zaključka da je prije korone svaki četvrti gost dolazio avionom. Naime, oko 25 posto gostiju tijekom godine dolazilo je sa skandinavskog i UK tržišta.

Ivona Ćirak /foto I.Ć.