Sutra se po nalogu Grada, kako doznajemo, ruši betonska pozornica poprilično velikih dimenzija koja je izgrađena na Trgu Kobaca na Zelenki. Naime, pozornica je izgrađena u sklopu projekta uređenja trga, a ruši se zbog pritiska javnosti, no navodno i primjedbi od strane Konzuma kojima je smetala pozornica za rad klimatizacijskih uređaja.

Podsjetimo da su stanovnici Zelenke u više navrata tražili da se vrati kiosk, a bivša gradska uprava, prema tvrdnjama ondašnjeg dogradonačelnika Joze Vranješa, ponudila je Tisku alternativne lokacije od kojih, kako je tada tvrdio Vranješ, nijedna nije prihvaćena.

Konzumove pak klime postavljene su sa sjeverne strane te im je, navodno, zbog izgradnje pozornice onemogućen rad. Kontaktirali smo gradonačelnika Zorana Paunovića da nam pojasni o čemu se radi, a odgovor do zaključenja pisanja članka nismo dobili, te ćemo ga objaviti kada ga dobijemo.

Bivši dogradonačelnik Joze Vranješ potvrdio nam je da je dobio informacije da se bina ruši. Štoviše, najavio je da će gradonačelnik biti prijavljen – DORH-u i USKOK-u.

Od strane vas?

– Bit će prijavljen, nije važno od koga, kazao nam je Vranješ koji tvrdi da se radi kontra interesa grada.

– Modus operandi ove vlasti je izgleda da ruši ono što smo mi gradili. Nikada dosada u Makarskoj nije se dogodilo da jedna vlast ruši ono što je prethodna gradska uprava radila. Ako Konzum tvrdi da je to njihovo, neka gradonačelnik donese papire od Konzuma. A što se tiče kioska, neka pokažu pismo namjere od Tiska da zaista tu žele kiosk, kazao je Vranješ.

Kazat će da je na Katastru uredno upisan Grad Makarska na dijelu gdje je pozornica.

– A klime su na javnoj površini. Je li logičnije da Konzum odvoji novčani iznos i makne klime na drugu prikladnu poziciju ili da Grad Makarska sebe izvrgne trošku rušenja u iznosu od 3,4 tisuće eura i uništi pozornicu vrijednosti 10 tisuća eura, komentirao je Vranješ.

Sanda Lukić, arhitektica i stanovnica Zelenke, kazat će poput mnogih susjeda da im betonska pozornica nije potrebna, posebice zato što se na Zelenki tek dvaput godišnje održavaju fešte za koje je nužna bina.

– Svuda u svijetu se, uostalom, rade montažne bine, a ne ovakva betonska površina. Smatram da je najbolje na istoj lokaciji postaviti četiri klupe koje tražimo već desetljećima, te zasaditi četiri platane ili četiri kostele. Treba nam zelenilo. A što se tiče pozornice, ljudi su zapanjeni njenim izgledom, rekla nam je Lukić.

Doznajemo da za pozornicu nije potrebna građevinska dozvole nego ju se tretira Pravilnikom o jednostavnim građevinama i radovima. Međutim, sam projekt nije nikad prezentiran javno te građani Zelenke, kako doznajemo, zamjeraju što se radilo nešto za čim nema realne potrebe u ovom kvartu.

Ivona Ćirak /foto I.Ć.