Korona kriza nesumnjivo je utjecala na neke trendove u putovanjima, pa je za očekivati da se, primjerice, mijenja i struktura po pitanju dobi turista. Doduše, kolovoz je tradicionalno mjesec u kojemu dolazi mlađa populacija, a ove godine bi njihova brojnost mogla izostati baš zbog mjera uslijed kojih klubovi svoja vrata zatvaraju u ponoć, a koncerata nema. No, vidi li se ikakav trend u mjesecu srpnju?

Kao razdoblje koje pratimo uzeli smo period od 10.do 20.srpnja, te smo na osnovu podataka eVisitora dobivenih iz makarskog TZ-a usporedili stanje u tekućoj godini, te 2020. i 2019.godini. Iako smo očekivali da je korona-kriza utjecala na smanjenje udjela populacije od 18 do 24 godine, pokazalo se da nismo bili u pravu, barem za ovaj dio srpnja. Naime, udio mladih iznosi 12,5 posto u ovoj godini, a 2019.je iznosio 12 posto, dakle, ne vidi se neka veća promjena, dapače, ovaj period srpnja očito u “normalnim” godinama nije bio popularan za ovu populaciju.

S druge strane, porast se bilježi u drugoj kategoriji, onoj od 25 do 34 godine, te iznosi čak 20 posto povećanja. Naime, 2019.godine ova je populacija činila 16,3 posto, a ove godine čak 19,4 posto. Svaki peti putnik u Makarskoj ima u prosjeku oko 30 godina.

Oglas

Uz nekakve trendove po pitanju dobne strukture vidi se i blagi trend porasta broja noćenja, što je jedna od “nuspojava” pandemije koja je turiste dulje zadržala u jednoj destinaciji. Lani je prosječni boravak trajao 5,84 dana, a na osnovu podataka koje nam ja osigurao makarski TZ, vidimo da ove godine iznosi 6,05 dana u mjesecu srpnju.

Kako bilo, za bilo kakve ozbiljnije zaključke ipak je potrebno pratiti trendove kroz dulji period kako bi se vidjelo što se događa, i što nam je pandemija donijela, pa na osnovu toga prilagođavati i svoju ponudu.

Iako Makarska, posebice u kolovozu, glasi kao destinacija koja ipak nudi nekakav noćni provod, ova godina i izvrsne turističke brojke, unatoč ograničenoj ponudi, pokazuje da su motivi dolaska za mlade ipak nešto drugačiji. Naime, u periodu od 10.do 20.srpnja svaki je naš treći turist iz skupine od 18 do 34 godine.

Istina, u tom su periodu klubovi radili i nakon ponoći, no ipak uza sve druge mjere, a naši su gosti navikli i na dulji rad bašti od kafića čega ovog ljeta nema budući je fajrunt daleko ranije no inače. Unatoč tome mlađe je populacije čak više nego 2019.godine kada su mladi između 18 i 34 godine činili 29 posto. Sada ih je 32 posto.

Ivona Ćirak /foto M.D.