Jedna od tema o kojima se, uz prekide, polemiziralo veći dio godine bio je suživot turističke i građevinske branše. Ili preciznije, regulativa buke koja dopire s brojnih gradilišta. U siječanj 2021.godinu Makarska je ušla s i dalje vrlo strogom odlukom; bivši gradonačelnik Jure Brkan želio je labaviju odluku koja ne bi zatvarala gradilišta 1.svibnja do 30.rujna. Međutim, pojedini vijećnici iz vladajuće garniture ga nisu podržali pa smo s odlukom koja ne dozvoljava ni vanjske ni većinu unutarnjih radova ušli u predsezonu.

U isto vrijeme, nova vlast na čelu sa Zoranom Paunovićem i zamjenicom Antonijom Radić Brkan odlučuje izboriti se protiv terora s gradilišta, i to na vrlo neočekivan način. Prijete moratorijem na gradnju svima koji se ogluše o odluku i nastave raditi. Iako zakonskog temelja za takvo što nema, javnost – izuzev angažiranih građevinara – zadovoljna je takvim stavom.

Nitko ne propitkuje kakav to moratorij mogu donijeti vladajući i na osnovu kojeg akta; blef novog gradonačelnika i zamjenice ipak je manje-više urodio plodom. Skoro svi građevinari poslali su svoje građevinske strojeve “na odmor”, osim Mate Jujnovića koji i kroz srpanj nastavlja graditi benzinsku crpku Tifon, sve dok je nije i stavio u pogon.

Oglas

I nakon cijele te bitke, u prosincu stiže nova odluka koja se javnosti dopada otprilike koliko im se svidio beskompromisan Paunovićev stav pola godine ranije. Umjesto od 1.svibnja do 30.rujna, nova odluka zabranjuje uži dijapazon radova i to na daleko kraći period. Buka se u 2022.godinu tolerira sve do 15.lipnja.

Gradonačelnik ne krije da je odluku donio nakon razgovora s građevinarima koji su, valjda, obećali da će se držati reda, a zauzvrat su dobili za njihovu branšu tolerantniju odluku. Turistički radnici drže pak da je iznimno štetna za osnovnu granu od koje živi velika većina domicilnog stanovništva – turizam.

Napadnut od strane oporbe zbog donošenja ovakve odluke, gradonačelnik Paunović paušalno najavljuje kako će se, ako se građevinari ne budu držali reda, opet vratiti na staru, restriktivnu odluku donesenu u vrijeme Brkanova mandata.

Ivona Ćirak /foto M.D.