Do kraja ovog tjedna otvoreno je javno savjetovanje o prijedlogu Odluke o postavljanju oznaka, uređaja i urbane opreme na području kulturno-povijesne cjeline grada Makarske, a uskoro, kako nam je otkrila dogradonačelnica Antonia Radić Brkan, ide i natječaj za urbanu opremu. Izabrani prijedlog urbane opreme definirat će izgled tendi, štekata, reklama itd.

– Javnih komentara za sada baš i nema, ali ljudi dolaze, osobito ugostitelji, raspituju se, a vjerujem da će se i ostali uključiti tijekom ovog tjedna s nekakvim prijedlozima i komentarima. Otvoreni smo za sve to. Također, imali smo već nekoliko sastanaka s ugostiteljima te s Udruženjem obrtnika Makarske rivijere. Ono što ljude primarno zanima je izgled tendi, i pravila koja se tiču izgleda štekata, a neki od njih niti ne žele čekati krajnji rok. Naime, do 1.siječnja 2024.godine trebali bi prilagoditi sve te elemente koji će iziskivati neka ulaganja, ali neki su nam ugostitelji rekli da bi to htjeli riješiti i ranije. Dosta ih je reklo kako po novim rješenjima namjerava raditi već za sezonu 2023. U pravilu svi imaju razumijevanje i svima je jasno da nam nije namjera da im otežavamo nego smo dali razuman rok za prilagodbu, kazala je Antonia Radić Brkan.

Zanimalo nas je kako su te promjene prihvatili ugostitelji koji su relativno nedavno radili prilično skupe zahvate na izradi konstrukcija, poput Baste ili Hopsa.

Oglas

– Svi oni znaju da će to morati ukloniti, i shvaćaju to, odgovorila je dogradonačelnica.

Inače, postupak provedbe natječaja za urbanu opremu radi Društvo arhitekata DAS. Radić Brkan nam za sada nije otkrivala informacije o nekim osnovnim smjernicama.

– S ponosom ćemo objaviti kad bude spremno za objavu, odvratila je zamjenica.

Ivona Ćirak /foto M.D.