Dobrovoljna vatrogasna društva Komiža i Korčula u ljetnu sezonu ulaze uz dodatak moderne tehnologije. Naime, Telemach Hrvatska danas im je donirao bespilotne letjelice i mobilne uređaje za njihovo upravljanje koji će pomoći u prevenciji i kontroli štete uzrokovane požarima.
Ususret ljetnoj sezoni, kada su požari česta ugroza za okoliš, ali i za stanovnike na području Jadrana, Telemach Hrvatska odlučio je dodatno unaprijediti svoje društveno odgovorno ulaganje, strateški odabravši četiri vatrogasne postaje na otocima kako bi pripomogao očuvanju priobalja Hrvatske.

Geografski izdvojeni od kopna, otoci su osjetljivi ekosustavi te je ugroženost i potreba intenzivnije zaštite bioraznolikosti, kao i ljudskih života, presudna za dugovječnost njihova krajolika. Zahvaljujući dronovima, vatrogasnim postrojbama bit će omogućen pristup i manje dostupnim vrstama terena, što će utjecati i na brzinu djelovanja u otežanim uvjetima.
„Zaštita okoliša i ulaganje u zajednicu temelji su našeg društveno odgovornog poslovanja.

Donacijom dronova vatrogasnim postrojbama u Hrvatskoj želimo simbolično zahvaliti vatrogascima koji se svakodnevnu brinu o našoj sigurnosti i očuvanju šuma i prirodnih ljepota. Vjerujemo da će bespilotne letjelica donirane DVD-ima Komiža i Korčula posve sigurno pomoći vatrogascima u svakodnevnom radu, a posebno u dolazećoj protupožarnoj sezoni, dodatno opterećenoj turističkim sektorom“, rekla je Marijana Grubešić, koordinatorica društveno odgovornog poslovanja u Telemachu Hrvatska.

Oglas

Od početka provedbe projekta DRONacija 2017. godine, donacijom ukupno 29 bespilotnih letjelica, Telemach Hrvatska pomogao je u zaštiti više od četvrtine područja Hrvatske. Upotreba dronova uvelike pomaže u svim segmentima vatrogasnih aktivnosti, olakšava vatrogascima rad i omogućuje im veću fleksibilnost, ali i sigurnost na intervencijama.

„U povijesti DVD-a Komiža sudjelovali smo u gašenju nekoliko velikih požara, a svake godine bilježimo sve veći broj intervencija u smislu spašavanja i traganja za unesrećenim osobama, odnosno brojnih tehničkih intervencija, posebice u vrijeme turističke sezone. Iz dosadašnjeg iskustva pružanja pomoći i nadzora nad širokim kopnenim područjem i morskim akvatorijem u nadležnosti DVD-a Komiža, uključujući otoke Palagružu, Jabuku, Sv. Andriju (Svetac) i Biševo, možemo reći kako će nam dron biti iznimno koristan. Zahvaljujemo Telemachu Hrvatska što je prepoznao važnost rada vatrogasaca na otocima i na uručenju ove vrijedne donacije“, rekao je Milutin Mardešić, zapovjednik Dobrovoljnog vatrogasnog društva Komiža.

Nakon preuzimanja donacije, Telemach Hrvatska u suradnji s partnerom „Geomatikom Smolčak“ organizirao je općenitu virtualnu, a potom i terensku edukaciju za vatrogasce DVD-a Komiža i Korčula u malom mjestu Bisko, u okolici Splita.

„Dosad smo imali priliku u suradnji s lokalnim partnerima koristiti se dronom prilikom otkrivanja požara, čuvanja rubnih dijelova požarišta, tijekom potraga za izgubljenim osobama, prilikom raznih osiguranja te zajedničkih vježbi s drugim vatrogasnim društvima. Uvjerili smo se koliko je vrijedna uloga suvremene tehnologije kako bi se brže reagiralo i spasilo živote. S obzirom na to da tijekom godine brojimo više od petsto izlazaka na teren, ova će nam donacija uvelike olakšati svakodnevni posao, zbog čega zahvaljujemo Telemachu Hrvatska što je prepoznao važnost našeg rada“, rekao je Žitomir Lozica, zapovjednik DVD-a Korčula.

Telemach Hrvatska jedna je od vodećih telekomunikacijskih kompanija u Hrvatskoj i dio United Grupe, vodećeg pružatelja telekomunikacijskih i medijskih usluga u jugoistočnoj Europi, u sklopu koje u Hrvatskoj posluju još i televizije i portali Sport Klub i N1, Nova TV, Doma TV te portal dnevnik.hr.
M. D