Često se susrećemo s vijestima kako mnogobrojni košarkaški talenti još u srednjoškolskoj dobi odlaze preko oceana u potrazi za dokazivanjem i afirmacijom. Tim stopama krenuo je i Duje Srzić, 20-godišnji Makaranin koji već dvije godine u SAD-u igra sveučilišnu košarku. Duje ovih dana uživa u ljetnim danima u rodnom gradu, što smo iskoristili za jedan mali razgovor.

Prvi doticaj s američkom košarkom bilo mu je igranje za Park University, u kojem je nastupao sve do kraja ove sezone. Za prilagodbu na novo okruženje nije mu trebalo previše vremena. Dapače, Duje je vrlo brzo pohvatao konce, a dobre igre omogućile su mu novi iskorak.Nedavno je došlo do transfera, te će od sljedeće sezone Duje nositi dres Chadron state-a.

– Prvu godinu fakulteta proveo sam na Park University-iju u Missouriju, no dobre igre na košarkaškim terenima i akademski uspjeh (na kraju godine imao sam ocjenu 4.0 GPA, a to je najbolja ocjene koja se može dobiti na američkim fakultetima) omogućili su mi transfer u Chadron state u Nebraski. Zadovoljan sam ostvarenim transferom i vjerujem da ću u novom klubu imati još bolje uvjete za nastavak školovanja i košarkaške karijere, priča nam Duje.

Oglas

SAD je poznat pod odličnoj organiziranosti grupnih sportova, među kojima prednjače američki nogomet, bejzbol i košarka. To se najbolje vidi po radu u školama, gdje djeca imaju priliku okušati se u sportu koji im najbolje odgovara. To se posebno odnosi na sveučilišta gdje im se pruža mogućnost igranja u sveučilišnoj ligi, iz koje je potekao dobar dio velikih NBA igrača.

– Organiziranost škole u kombinaciji sa sportom uistinu je izvrsna i ovakav nivo trenutno je moguć jedino u SAD-u. Za razliku od hrvatske košarke koja je bazirana na timskoj igri i akcijama, „college“ košarka je dosta brža i sklonija većem intenzitetu igre, kao i pronalaženju individualnih rješenja. Što se pak tiče treninga, oni su dosta slični onima u Hrvatskoj, a jedina razlika je što su u Americi treninzi fizički znatno zahtjevniji nego li kod nas. Vrijedi spomenuti i da je gledanje utakmica uživo kod njih pravi „show“. Gledatelje očekuje bogat program s mnoštvo popratnih događanja, govori naš Makaranin.

S obzirom da uz igranje aktivno i studira, Duji je često pravi izazov uskladiti sve svoje obaveze.

– Prije svega, ključ je u odličnoj organizaciji. Radni dan započinje mi buđenjem u 6:00, a već pola sata kasnije krećem s vježbanjem u teretani u kojoj sam sve do 8:00. Petnaest minuta kasnije idem na doručak, koji traje pola sata. U 9:00 počinju mi predavanja, a na fakultetu sam najčešće do 13:00. Nakon toga slijedi ručak, a poslije kratkog odmora u sobi idem na košarkaški trening, koji počinje u 13:45. Tamo sam sve do 17:30. Pola sata kasnije slijedi večera, a nakon što se vratim u sobu odradim fakultetske obveze te mi ostaje vrlo malo vremena za odmor i druženje s prijateljima, nastavlja Duje iskoristivši priliku da pozdravi svoje društvo sa sveučilišta: Aleksandra, Nikolu, Elijahu, MJ i Sebastiana. Spavanje je planirano oko 22:30, nakon čega počinje još jedan uobičajeni dan.

Njegovi košarkaški počeci vezani su za Makarsku, za KK Amforu, iz koje je i ponikao. Nakon toga košarkaški put nastavlja preko KK Splita i Gorice te Hrvatsku odlučuje zamijeniti SAD-om.

– Košarku sam počeo trenirati s 15 godina (u Amfori), pri čemu su mi puno pomogli treneri Nenad Videka i Edo Vrkaš, koji su mi pomogli da što prije pohvatam konce igre. Nakon košarkaškog turnira Makarsko ljeto 2019. iz Cibone i Splita dobio sam poziv na dolazak na probu. U Zagrebu sam se zadržao vrlo kratko, te sam ubrzo počeo odlaziti na treninge Splita. Nedugo potom i službeno sam postao njihov igrač i ovim putem se zahvaljujem treneru Mili Karakašu koji mi je odlučio dati priliku. Priključivanje Splitu značilo je i preseljenje te nastavak školovanja u tom gradu, no godinu dana kasnije došlo je do novog transfera.

– Na poziv Gorice odlučio sam otići u Veliku Goricu gdje sam po prvi put dobio priliku trenirati sa seniorima, što je bilo posebno iskustvo. Dobre igre u dresu Bikova privukle su pažnju inozemnih skauta te sam dobio ponudu za školovanje i igranje košarke u SAD-u. Za mene je to bilo ostvarenje snova, no prije toga morao sam položiti SAT (američki maturu) i TOFL (ispit iz engleskog jezika). Kada sam sve to riješio, dobio sam „vizu“ za odlazak u SAD, priča simpatični Duje.

S obzirom da više od godinu dana živi u SAD-u, Duje naravno prati i zbivanja na NBA terenima. Tako je dobio priliku uživo prisustvovati utakmici između Orlando Magicsa i San Antonio Spursa. -Atmosfera je bila fenomenalna, a razina košarke vrhunska. Osim NBA lige pratim i Euroligu, nastavlja Srzić.

U sveučilišnoj košarci trenutno je ljetna pauza, no vrlo brzo očekuju se pripreme za novu sezonu, od koje Duje očekuje još više nego li od prethodne. – U novoj sezoni očekujem još veći iskorak, kako na akademskoj, tako i na košarkaškoj razini. Vjerujem u nastavak akademskog uspjeha te prilagođavanje i napredak na višem nivou košarke.

Iako je na drugom kraju svijeta, Srzić naravno prati i sve aktualnosti oko hrvatske košarkaške reprezentacije. Naši košarkaši već dugo se nalaze u „slobodnom padu“ te će ovoljetno SP biti drugo uzastopno koje će propustiti. Kao najveći problem i jedan od razloga rezultatskog neuspjeha Duje vidi slabu posvećenost radu s mladima.

– Mislim da mladim igračima treba omogućiti bolje uvjete od ovih koje trenutno imaju. Tu prije svega mislim na mogućnost da sportsku karijeru grade uz školovanje, što bi u bliskoj budućnosti dovelo do povećanja baze igrača koji će moći participirati u hrvatskoj reprezentaciji.

Duje Srzić novopečeni je igrač Chadron state-a i trenutno je fokusiran isključivo na to da se što bolje uklopi i prilagodi na novu sredinu.
– Trenutno sam koncentriran isključivo na Chadron state-a. Očekuju me još tri godine sveučilišne košarke, te ću tek nakon toga razmišljati o najboljim opcijama za nastavak karijere, dodaje Duje.

Za kraj, potaknut svojim iskustvom, ovaj uspješni i talentirani mladić koji je ljubav prema košarci spojio sa željom za studiranjem u inozemstvu poručuje mlađim sportašima da nikad ne odustaju, da vjeruju u sebe i da nikad nije kasno za iskorak ako radiš ono što voliš i što te ispunjava.

Dora Srzić/ foto: privatni album