Ovogodišnji 25. Splitski filmski festival / Međunarodni festival novog filma počinje 15. rujna u Kinu Karaman projekcijom filma ‘Nulti krajolik’ autora Bruna Pavića, najavili su u ponedjeljak organizatori.

Festival će se održavati od 16. do 21. rujna u hibridnom obliku, a filmovi u programu su dostupni online na adresi ondemand.splitfilmfestival.hr, kažu organizatori. Dio je programa besplatan, dok okosnicu festivala i ove godine čini međunarodna konkurencija dugometražnih i kratkometražnih filmova, filmova, nikad prikazanih u Hrvatskoj.

Splitskom filmskom festivalu programski je fokus na novim, kreativnim, eksperimentalnim, radikalnim i subverzivnim ostvarenjima iz područja filma, videa i novih medija. Prikazuje sve vrste, rodove i žanrove, a pozornost poklanja radovima nastalim u otklonu od vladajućih kanona filmske i videoprodukcije.

Oglas

Natjecateljski program podijeljen je na dva dijela: dugometražni i kratkometražni film. U popratnom programu predstavljaju se internetski projekti, interaktivne instalacije, performansi, posebni programi te retrospektive domaćih i stranih autora.

U konkurenciji dugog filma osam je filmova iz Tunisa, Gruzije, Nizozemske, Tajlanda (dva naslova), Indije, Kosova i Španjolske, a u međunarodnoj konkurenciji kratkog filma su ukupno 33 filma iz raznih zemalja, među njima su i dva hrvatska kratka filma.

U popratnom programu – Forum, Focus, Frame Extended, je 14 dugometražnih filmova, koji se izdvajaju raznolikošću tretiranih tema globalnog svijeta. Svi filmovi u programu su hrvatske premijere.

U programu hrvatskog filma još je osam kratkih filmova hrvatskih autora, a svi hrvatski filmovi konkuriraju za filmsku nagradu Ivan Martinac.

“Splitski filmski festival već 26. godinu promovira radove nastale u otklonu od vladajućih kanona filmske i videoprodukcije. Ove godine u Posebnom programu prisjećamo se alternativaca’ koji su zadužili festival, Ivana Martinca, Tomislava Gotovca i Ladislava Galete, koji su nas prerano napustili. Osim po izborima recentne svjetske i domaće produkcije publika festival pamti i po nizu retrospektiva, radionica, predavanja i prezentacija vodećih stručnjaka. Ove godine, uz tri interaktivne AR instalacije, upriličit će se video konferencija na temu ‘Budućnost pokretnih slika’, streaming program itd. Više informacija na www.splitfilmfestival.hr”, priopćili su organizatori.

Hina / foto Facebook