Dok su neki hoteli na Makarskoj rivijeri radili tijekom uskrsnog vikenda, hoteli iz Bluesun grupacije u Brelima i Tučepima otvaraju, prema planu, koncem travnja.

Za prvosvibanjske blagdane očekuju, kako doznajemo od Stjepka Šošića, direktora upravljanja prihodima Bluesuna, veću potražnju.

– Cijela predsezona je pod velikim utjecajem epidemiološke situacije kako kod nas, tako i na našim najvažnijim emitivnim tržištima te je uistinu nezahvalno prognozirati volumen s obzirom na restrikcije putovanja, ističe Šošić.

Oglas

Najviše turista i ove godine očekuju s nama bliskih autodestinacija koje su i lani imale najveći udio noćenja u hotelima Bluesuna, a predviđaju i nastavak trenda povećanja gostiju s domaćeg tržišta. Dobar dio rezervacija očekuju kroz last minute aranžmane, iako već sada, uz fokus na sigurnom boravku i istovremeno fleksibilnim uvjetima otkazivanja, nude razne pakete kako bi privukli i potakli goste.

Za sada se ne otkazuju niti planirane konferencije, kongresi i sastanci, a trend je da se korigiraju datumi. – Interes je konstantan, a zanimljiv je trend da se velike konferencije poput najnovijeg primjera gdje je planirano 300 sudionika razdvajaju na više termina, u konkretnom slučaju na četiri, iz epidemioloških razloga, navodi Marija Benjak, voditeljica direktne, MICE i grupne prodaje Bluesuna.

Što se tiče protokola sigurnosti, početkom godine je donesen interni Bluesunov COVID protokol koji se nadopunjuje i mijenja sukladno mjerama HZJZ-a. Tako će nošenje maski biti obvezno. Kupanje na bazenu će biti normalno, no sa smanjenim brojem osoba unutar i okolo bazenskih prostora. Otprilike to znači 15 osoba na 100 kvadrata, a omogućit će se i tuširanje te prolazak kroz predbazen.

Hranu s buffeta posluživat će kuhari, a wellness će raditi uz nekoliko ograničenja. Naime, mjerit će se temperatura gostima, terapeuti će nositi rukavice, dezinfekcija cijelog wellnessa ide svaka dva sata, rezervirat će se spa zone i bit će dostupne samo suhe saune.

U slučaju da posumnjaju na COVID kod gosta ili zaposlenika, postoji protokol, a kako ističe Ivana Kralj, voditeljica kontrole kvalitete, svi zaposlenici proći će obuku.

Obim zapošljavanja sezonaca pitanje je koje mnoge zanima, ali odgovori su još uvijek neizvjesni.

– Zapošljavanje sezonskih radnika ovisit će o dinamici otvaranja pojedinih hotela na destinacijama, a ukoliko postignemo punu popunjenost, njihov će broj ponovno doseći otprilike 1100, koliko smo imali u prošlim uspješnim sezonama. Tome se svi nadamo i  ove godine, poručuje za kraj Hrvoje Veselko, predsjednik Uprave Sunca hotela.

Ivona Ćirak /foto Bluesun hoteli