Najmanje zaraženih koronavirusom od početka proljeća, njih 37, i troje umrlih potvrđeno je u srijedu u Hrvatskoj, gdje je virus prodro u još jedan dom za starije, dok je voditelj Nacionalnog stožera Civilne zaštite poručio da još nije vrijeme za popuštanje mjera usmjerenih na suzbijanje zaraze – donosi Hina

S druge strane, kako smo već pisali, u Makarskoj su danas potvrđena još četiri slučaja zaraze koronavirusom što je – baš u kontru – najveći broj u jednom danu do sada. A niti do večernjih sati nije se moglo doći do službene potvrde radi li se o štićenicima gradskog Doma za starije i nemoćne, ili su u pitanju drugi slučajevi. Iz Stožera za civilnu zaštitu grada Makarske kazali su nam da jasnu informaciju nemaju ni oni.

Kako nastavlja Hina u pregledu dana, pedeseti dan od pojave virusa u Hrvatskoj, ukupan broj zaraženih porastao je na 1741, dok se crna brojka umrlih od jučer povećala za tri, na ukupno 34, izvijestio je Nacionalni stožer civilne zaštite.

Oglas

U splitskom KBC-u zaraznoj bolesti podlegla je 98-godišnja žena, u zagrebačkoj Klinici za infektivne bolesti Dr. Fran Mihaljević umro je 73-godišnjak, a u Dubrovniku 74-godišnji štićenik Doma za starije.

Od jučer se oporavilo 58 osoba pa se ukupan broj izliječenih povećao na 473, izvijestio je Nacionalni stožer po čijim se podacima u samoizolaciji trenutno nalazi se 15.059 osoba.

Virus koji teško pogađa stariju populaciju i kronične bolesnike, ušao je nakon Splita, Dubrovnika i još nekih gradova i u jedan zagrebački privatni dom za starije u kojem je zaraženo troje štićenika.

Ravnatelj zavoda za javno zdravstvo “Dr. Andrija Štampar” Zvonimir Šostar rekao je da nema informaciju kako je virus ušao u zagrebački dom niti je htio otkriti o kojem se domu radi, osim da skrbi za 110 štićenika. Još se čekaju rezultati testiranja trideset korisnika i deset djelatnika.

Ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ) Krunoslav Capak kazao je, vezano za prodor zaraze u dom u Zagrebu da su epidemiološke službe reagirale na vrijeme, te da su nakon otkrivene zaraze, testirani svi zaposlenici, a tijekom dana i ostali štićenici doma.

Nije mu poznato je li završen inspekcijski nadzor ulaska virusa u splitski Dom u Vukovarskoj ulici u kojem je zaraženo nekoliko desetaka štićenika, od kojih je četvero umrli.

Čekaju se rezultati izvida u splitskom domu za starije

Ministrica za socijalnu politiku Vesna Bedeković rekla je da je inspekcija ministarstva u petak bila u izvidu u splitskom domu, ali o rezultatima još ne može govoriti dok ne budu gotovi analiza izuzete dokumentacije i sačinjavanje izvješća.

Za proboj virusa u domove rekla je kako je svaka temperatura kod štićenika alarm za brzo djelovanje. Poručila je također da u ovoj proračunskoj godini ni jedno pravo iz sustava socijalne skrbi, uključujući i mirovine neće biti rezano.

Epidemiološka situacija u Kninu, gdje je u bolnici zaraženo 15 osoba, pogoršala se, ali nije riječ o novom žarištu i situacija je pod kontrolom, rekao je čelnik HZJZ-a Capak.

Za mogućnost ukidanja karantene na otoku Murteru, rekao je da Nacionalni stožer civilne zaštite nije taj koji je donio odluku o uvođenju karantene, već je samo podržao odluku županijskog stožera.

Ministar unutarnjih poslova i voditelj Nacionalnog stožera Davor Božinović kazao je kako šibensko-kninski Stožer civilne zaštite u ovom trenutku nije za ukidanje karantene u Murteru.

Još nije vrijeme za popuštanje mjera

Poručio je također da još nije došlo vrijeme za popuštanje mjera kojima je u Hrvatskoj ograničeno okupljanje i kretanje te zabranjen rad kafića i restorana, ali i trgovina, osim prehrambenih.

“Na dnevnoj bazi analiziramo stanje koje je izazvano širenjem koronavirusa. S jedne strane, rade se analize svih mjera poduzetim u cilju zaštite zdravlja, s druge strane, se razmišlja o ekonomskim implikacijama”, poručio je Božinović po čijim se riječima između ta dva zahtjeva nalazi uska margina.

Božinović je ustvrdio da struka inzistira na tome da je potrebno vrijeme pet do sedam dana, u kojima bi se bilježi smanjenje broja oboljelih, kako bi se moglo promišljati o popuštanju mjera.

“Možda se u perspektivi može razmišljati o tome na koje razdoblje se neke mjere mogu produžiti, da li to nužno mora biti 30 ili nešto manje dana “, kazao je Božinović, upozorivši da moramo sačuvati pozitivnu epidemiološku situaciju jer svako popuštanje istovremeno znači i povećanje broja oboljelih.

Božinović je također najavio da će nadležna civilna inspekcija i policijska uprava ispitati slučaj održavanje liturgije u daruvarskoj pravoslavnoj crkvi unatoč zabrani okupljanja.

Ravnateljica Klinike za infektivne bolesti Dr. Fran Mihaljević Alemka Markotić rekla je da se postupno i kontinuirano širi mreža laboratorija za testiranje koronavirusa.

Svi djelatnici Specijalne bolnice za ortopediju u Biogradu, gdje je krajem ožujka bilo žarište zaraze izašli su iz samoizolacije pošto je potvrđeno da nisu zaraženi, izvijestio je zadarski Zavoda za javno zdravstvo u čijoj županiji nije zabilježen ni jedan novi slučaj zaraze.

Istra šesti dan bez zaraze

Istra već šesti dan zaredom nema novozaraženih koronavirusom što, kako je u srijedu rekao načelnik županijskog Stožera civilne zaštite Dino Kozlevac, “daje nadu za optimizam”.

Nacionalni Stožer Civilne zaštite odobrio je na zahtjev Stožera Civilne zaštite Primorsko-goranske županije kontrolirani nastavak izlova alohtone divljači, kako bi se spriječile veće štete u poljoprivredi i stočarstvu na području te županije, ponajprije na kvarnerskim otocima.

Gotovo četiri tjedna od razornog potresa koji je pogodio glavni grad, zastupnici su se vratili u svoju zgradu na Trg svetog Marka gdje su nastavili zasjedanje.

Ministar zdravstva Vili Beroš rekao je, odgovarajući na replike zastupnika da većina zaraženih Covidom-19 u Hrvatskoj umire s virusom, a ne od virusa.

Pojasnio je i kako Hrvatska relevantnim podatkom drži broj umrlih osoba na broj oboljelih a ne broj umrlih na ukupan broj stanovnika, odbacivši tvrdnje da je Hrvatska po tome među lošijima.

Beroš je priznao da domovi za starije jesu problem i da tamo situacija nije jednostavna, ali i poručio da Hrvatska neće tretirati starije osobe kao Švedska jer je svaki život jednako važan.

Zdravstveni sustav u vrijeme epidemije funkcionira i za ostale bolesnike

Zastupnicima je također rekao da i u vrijeme epidemije zdravstveni sustava funkcionira i za ostale bolesnike, da se sva hitna stanja tretiraju, te posebno skrbi o onkološkim bolesnicima.

Odbacio je kritike o retroaktivnosti pojedinih odredbi Zakona o zaštiti pučanstva od zaraznih bolesti te naglasio kako je cilj izmjena tog zakona omogućiti najdjelotvorniji način upravljanja krizom.

Saborski zastupnik i član vladajuće koalicije iz redova HDS-a Branko Hrg izjavio je kako je uvjeren da će doći do solidariziranja državnog i javnog sektora s privatnim, a poručio je i da ćemo svi zajedno morati podnijeti teret kako bi se što prije izvukli iz krize.

Predsjednik Kluba zastupnika SDP-a Arsen Bauk najavio je da je njegova stranka podnijela amandman na izmjene Zakona o zaštiti pučanstva od zaraznih bolesti kojim traže da se ovlasti koje se planiraju dati Nacionalnom stožeru civilne zaštite prebace na Vladu.

Pojedini zastupnici upozorili su pak kako imaju informacije da neki poslodavci ne poštuju mjere koje je Vlada poduzela kako bi za epidemije koronavirusa očuvala radna mjesta i zaštitila prava radnika.

Zastupnik Ivan Pernar kritizirao je, pak, hrvatski pristup u suzbijanju zaraze koronavirusom, zagovarajući kao jedino razumno rješenje “selektivnu karantenu” za starije i teško bolesne, ali ne i za zdrave, mlade ljude.

Hina / M. D. / Ilustracija: D.Antonini