Petak, 29 ožujka, 2024
NaslovnicaVIJESTIHrvatskaBrnjac: Turistički sektor se aktivno uključio u pomoć ukrajinskim izbjeglicama i stavio...

Brnjac: Turistički sektor se aktivno uključio u pomoć ukrajinskim izbjeglicama i stavio na raspolaganje svoje kapacitete

Ministrica turizma i sporta Nikolina Brnjac danas je održala koordinacijski sastanak s predstavnicima najvećih hotelskih grupacija u Hrvatskoj na kojem se raspravljalo o mogućnostima smještaja izbjeglica iz ratom pogođene Ukrajine.

„Danas razmišljamo prvenstveno o tome kako pomoći ukrajinskom narodu. Turistički sektor aktivno se uključio u pružanje pomoći ukrajinskim izbjeglicama i svoje smještajne kapacitete stavio na raspolaganje te i ovaj put pokazao humanost i solidarnost“, poručila je ministrica Brnjac te dodala da je ovaj koordinacijski sastanak sazvan kako bismo na vrijeme bili spremni za scenarije masovnijeg prihvata izbjeglica.

Ministrica Brnjac izvijestila je prisutne i o mjerama tehničke i humanitarne pomoći Vlade Republike Hrvatske ukrajinskom narodu kao i o mogućem aktiviranju privremenog zaštitnog mehanizma predviđenog Direktivom Vijeća EU o privremenoj zaštiti u slučaju masovnog priljeva raseljenih osoba, koji u praksi znači da ljudi koji dođu iz Ukrajine neće imati boravak limitiran na 90 dana te će se osim smještaja i zdravstvene zaštite, ukrajinskim izbjeglicama pružiti i mogućnost uključivanja na tržište rada.

Ministrica Brnjac pozvala je i sve dionike u turizmu, posebice one koji se bave pružanjem usluga smještaja, da se putem maila smjestaj@mints.hr obrate Ministarstvu turizma i sporta te iskažu svoj interes za pomoć ukrajinskim izbjeglicama. Ujedno je i zahvalila svima u turističkom sektoru na velikoj solidarnosti i spremnosti na pomoć u najtežim trenucima.

Na sastanku je bilo riječi i o utjecaju ove krize na trenutni booking s najvažnijih emitivnih tržišta. Booking je u blagom padu, ali je i dalje dobar te je teško u ovoj situaciji govoriti o procjenama.

„S pripremnim aktivnostima za ovu turističku godinu već smo krenuli prije ovih nemilih događaja te ćemo ih prilagođavati sukladno daljnjem razvoju ove teške situacije za koju se svi nadamo da će što prije biti okončana “, zaključila je Brnjac te dodala kako su promotivne aktivnosti na tržištu Rusije u potpunosti obustavljene.

MD/foto MINT

- Oglas -