Četvrtak, 28 ožujka, 2024
NaslovnicaVIJESTIHrvatskaVili Beroš potvrdio: Mireli Čavajdi dopušten prekid trudnoće

Vili Beroš potvrdio: Mireli Čavajdi dopušten prekid trudnoće

Kako doznaje N1, drugostupanjska komisija je dala pozitivno mišljenje u slučaju Mirele Čavajde, a o tome se očitovao i ministar zdravstva Vili Beroš. Potvrdio je, naime, da je drugostupanjsko tijelo poništilo odluku sve četiri velike zagrebačke bolnice.

“Nakon što je informaciju dobila odvjetnica gđe Mirele Čavajde o odluci drugostupanjske komisije o situaciji zahtjeva prekida trudnoće, dala je pozitivno mišljenje. Magnet mozga pokazao je nove značajno promijenjene okolnosti o kojima neću u detalje. Na osnovu toga je komisija procijenila da su ispunjeni medicinski i zakonski preduvjeti za prekid trudnoće”, rekao je Beroš za N1.

“Komisija sastavljena od eminentnih stručnjaka, suca i zdravstenog radnika, ocijenila je da je stanje jako teško i odobrila prekid trudnoće. Zakon ne regulira daljnje postupanje. Sugeriram da se gospođa obrati u neku od zagrebačkih kliničkih bolnica, da se dogovori sa stručnjacima o načinu provođenja prekida trudnoće”, dodao je:

Liječenje u inozemstvu moguće

“Želim garantirati da će se napraviti ono što je za gospođu najsigurnije i što je optimalno i u skladu s njenim zahtjevima. Ako se odluči na zahvat koji se ne provodi u Hrvatskoj, bit će omogućeno liječenje u inozemstvu. S obzirom na pozitivan pravni lijek ostvareni su svi pravni preduvjeti za plaćanje te procedure u inozemstvu. Već sutra može na razgovor o opcijama.

Kontrolno snimanje s odmakom ukazalo je na to o čemu se radi što nije moglo biti utvrđeno na prvom pregledu magnetske rezonance kao ni UZV-om. Dodatna obrada ukazala je na realno stanje stvari iako smo se svi nadali da to neće biti tako. Mislim da bi imala priliku i da nije izašla u medije.”

Kazao je da je samo djelomično vidio nalaz inspekcije u bolnicama. “Kad dobijem kompletno izvješće, očitovat ću se. Bilo bi nevjerojatno od bilo koga, pogotovo liječnika i ministra, o ovakvim situacijama kad je riječ o životu i smrti baratati nečim što nije istina. Budući da me prozivaju da lažem, odgovorno tvrdim da sam dobio nalaze o psihološkoj pomoći i da je nakon toga stanje poboljšano i dobio sam pisani nalaz prvog magneta u kojem se hidrocefalus ne opisuje.”

O feticidu

“Trenutno se feticid u Hrvatskoj ne radi. Ali nekoliko je opcija i ona će odabrati onu koja joj odgovara. Vidjet ćemo onda je li to moguće obaviti u Hrvatskoj. Prekid trudnoće je dozvoljen, sad treba odabrati način”, rekao je Beroš.

Zapošljavanje u zdravstvu

O zapošljavanju stručnjaka rekao je: “Zdravstvena administracija se ne bi trebala miješati u stručna pitanja. Očekujem da struka prepozna nove elemente i da ih implementira u Hrvatskoj. Nakon ovog vjerujem da ću osobno na tome inzistirati.”

O izjavama liječnika u ovom slučaju rekao je: “Od prvog dana i liječnici, pojedinci i drugi postupali su ne misleći na osjećaje pacijentice.”

Dodao je da se ne može znati je li se sve moglo izbjeći i bi li se nešto riješilo da nije bilo istupa u medijima. “Pravo žene na odabir u ovom specifičnom trenutku opravdano je i dozvoljeno”, istaknuo je.
Pritužbe pacijenata

Na pitanje kome se pacijenti mogu obratiti u slučaju ponižavajućeg odnosa u zdravstvu, rekao je: “Postoji ustaljena procedura. U svakoj bolnici ima mogućnost pritužbe, liječnik obiteljske medicine, puno je načina za ukazivanje na poteškoće koje osuđujem. Mi kao liječnici trebali bismo biti na usluzi pacijentima i pomoći im.”

Brža odluka u Sloveniji

U Sloveniji je odluka o prekidu trudnoće prošla dva stupnja, i prvostupanjsku i drugostupanjsku komisiju koja je donijela pozitivnu odluku o prekidu trudnoće.

Čavajda se javila za prekid trudnoće u četiri zagrebačke bolnice i u svima je odbijena. Prekid trudnoće je zatražila jer joj beba ima tumor na mozgu zbog kojega će, kako su joj rekli liječnici, ili umrijeti ili živjeti kao biljka.

Nakon što je sa svojom strašnom pričom izašla u medije, na noge se digao zdravstveni sustav, nadležni ministar, a povuklo se i pitanja nedostupnosti pobačaja u mnogim bolnicama zbog ginekologa koji se pozivaju na priziv savjesti – piše N1
MD / foto Makarska danas

.

- Oglas -