Petak, 29 ožujka, 2024
NaslovnicaAKTUALNOMada svi hvale ljepotu murala u centru, neki se čude detalju: "Zar...

Mada svi hvale ljepotu murala u centru, neki se čude detalju: “Zar je cigareta ispravna poruka od udruge koja se bori protiv ovisnosti”

Čini se da je problem duhanskog dima malo zamutio pogled na ljepotu murala “Ko to more platiti”, koji je prije nekoliko dana naslikan na pročelju zgrade na namom središtu makarske rive. U pitanju je inače umjetnički rad naše umjetnice Tee Jurišić i njenog KVAR Ilustration, a koji je poklon Savjetovališta Lanterna građanima Makarske.

I do sada smo već pratili ranije radove naše mlade umjetnice iz Baške Vode, za koju možemo reći da je i sada napravila odličan posao, te svojim radom uljepšala gradski centar. Ipak, jedan se detalj već nekoliko dana provlači po društvenim mrežama.

Nekima je, naime, zapelo za oko što lik žene u centru murala u ruci drži zadimljenu cigaretu.Možda se čini naoko nebitnim detaljem na velikom muralu posvećenom našem jedinstvenom mediteranskom “pomalo” načinu života, jer riječ je o umjetničkom radu koji za naše goste nema nikakav lokalni predznak, a turistima je primarno i namijenjen kao poruka o stilu življenja.

Ono što je nekim građanima bilo neobično je, u kontekstu ovog dopadljivog i unikatnog murala, baš nezaobilazna i nezamjenjiva uloga Savjetovališta Lanterna u našoj zajednici, kao udruge koja je i osnovana kako bi pomogla mladima u borbi s bolestima ovisnosti. To je uspješno radila 25 godina kao i danas, te se ističe nizom drugih aktivnosti u poboljšanju mentalnog zdravlja i mladih i odraslih u našem gradu.

A s druge strane, ipak teško da postoji bolja definicija moderne bolesti ovisnosti od cigarete među prstima i duhanskog dima. Po svoj prilici se pri odabiru motiva koji će ukrašavati centar grada ipak nije razmišljalo svim detaljima, ili je jednostavno dana sloboda umjetnici koja je na zid prenijela svoju viziju Makarske kakva je nekad bila. A svi znamo da ovisnost o nikotinu tada nije imala negativni predznak, ili bar ne ni blizu takav kakav ima danas. Čini se da su komentari pojedinih građana došli i do same Lanterne, sudeći po intonaciji odgovora kojeg smo dobili na naš upit.

– Drago nam je da je mural primijećen i da su reakcije, kako smo i očekivali, u velikoj većini pozitivne. S obzirom da se radi o staroj gradskoj jezgri, zona B, prije svega su kontaktirani konzervatori, bez čijeg odobrenja sigurno ne bi išli u realizaciju. Prema tome su izabrane i primjerene boje, a mural je rađen na temu „Dalmacija kakva je nekad bila“, tj. mediteran 70-ih.Tea Jurišić je svjetski priznata ilustratorica i njoj smo s punim povjerenjem prepustili umjetničku slobodu u interpretaciji stare fotografije koja je poslužila kao inspiracija za mural.

Vjerujemo da je lako prepoznatljiv retro duh motiva, dašak nekih prošlih vremena i odavno poznatog makarskog turizma, te da je kao takav primjereno uklopljen u lokaciju na kojoj se nalazi. Naravno da je nemoguće zadovoljiti sve ukuse, ali ogromna podrška koju smo dobili s raznih strana, motiv nam je da i dalje radimo u istom smjeru; da educiramo ljude kroz različite forme i pristupe, da pomažemo potrebitima i širimo vidike te da na različite načine podižemo kvalitetu života u našem gradu – napisali su u odgovoru.

– Za skeptike i nezadovoljne, Savjetovalište Lanterna je kao i uvijek na raspolaganju za sve upite, konstruktivne kritike i svaku vrstu pomoći – zaključili su u odgovoru na naš upit.
Potom smo direktno upitali smatraju li da je žena s cigaretom preko cijele zgrade ispravna poruka od strane savjetovališta koje se bori upravo protiv bolesti ovisnosti.

– Ne vidimo potrebu naglašavati jedan negativan komentar, na jedan manje uočljivi detalj murala. Ali ako baš inzistirate, ljepota je u oku promatrača, pa tako očito i osobna procjena primjerenosti u ovom slučaju. Mišljenja smo da prikazana scena pripada nekom drugom vremenu i izražava umjetničin doživljaj Mediterana 70tih bez skrivenih poruka i značenja. Vjerujemo da Savjetovalište Lanterna svojim svakodnevnim radom u zajednici šalje jasne poruke o svim temama, pa tako i ovisnosti – odgovorili su iz Lanterne.

O.Franić/ foto MD

- Oglas -