Na sjednici Turističkog vijeća TZ-a Grada Makarska, a koja će se održati iduće srijede, 8.prosinca, uz Plan i program rada za 2022.godinu naći će se jedna jako važna točka. Riječ je, naime, o rebalansu financijskog plana za 2021.godinu.

Budžet je 2020.godine, kada smo se prvi put susreli s koronom i njezinim pogubnim efektima na krhki turizam, za ovu godinu planiran vrlo skromno te se zaustavio na 3,5 milijuna kuna. U rangu je to godine u kojoj je počela pandemija i kada nitko, zapravo, nije mogao znati kakve će 2021.godina donijeti prihode u turizmu. Dogodilo se, o čemu izvještavamo cijelo ljeto, da se turistički promet jako lijepo približio 2019.godini, pa se očekivao rebalans koji će optimistično najavljujući postupni povratak “normalnom” barem blago ići na gore.

Međutim, umjesto da se povećava, budžet ostaje otprilike isti, a ono što upada u oči jest činjenica da se izvorni prihodi smanjuju. Naime, izvorni su prihodi planirani do cifre 3,4 milijuna kuna, a rebalansom se smanjuju na 3,2 milijuna, dakle, smanjeni su za 200 tisuća kuna. Konačni budžet je skoro pa isti, ali samo zato jer je iz 2020.godine prebačeno više sredstava (270 tisuća umjesto 100, op.a.), a ne zato jer se u ovoj godini uprihodilo koliko je bilo planirano.

Oglas

Istina, paušal za objekte u domaćinstvu i ove je godine smanjen te se plaćala polovica standardnog iznosa. Umjesto 5,2 milijuna kuna u kasu je stiglo 2,6 milijuna jer je takva odluka donesena na nacionalnoj razini za sve turističke iznajmljivače.

No ostaju hoteli koji ne plaćaju paušal i kojima se iznos turističke pristojbe ostao isti kao i prije pandemije te koji plaćaju po noćenju. Broj noćenja sigurno je narastao barem duplo, pa je i više novca trebalo završiti u blagajni.

Stoga je prilično nejasno kako su prihodi toliko tanki.

Kako bilo, rebalansom se smanjuje i iznos od turističke članarine sa 800 na 600 tisuća kuna, i to su manje-više svi prihodi koje TZ ostvaruje.

Poneki rezovi su bili i na rashodovnoj strani, dok su ponegdje troškovi rasli. Skoro pa duplo više se ulagalo u strateško planiranje i istraživanje, što je ova vlast i najavila. Umjesto 350 tisuća za turistička događanja uložilo se pak triput manje, a za turističku infrastrukturu – ni kune. Komunikacija i  oglašavanje je realizirano oko 85 posto, a destinacijski menadžment samo 10 posto! Plaće se rebalansom režu za 12,5 posto, što dijelom ima veze i s time da bivša direktorica nije na plaći od sredine kolovoza.

Materijalni pak troškovi ostaju isti.

U svemu navedenome vidi se ogroman odmak od upravljanja TZ-om do sada, jer su neke stavke gotovo pa izbačene. Generalno je TZ uistinu hibernirala kako je predsjednik TZ-a i v.d.direktora Zoran Paunović bio i najavio. Praktički se gotovo pa ništa nije događalo.

Niti su se sazivale sjednice Turističkog vijeća od 12.svibnja, niti je bilo ikakvih izvješća osim onoga kad je gradonačelnik izašao u javnost s tvrdnjama kako se na aplikaciju Visit Makarska potrošila nerealna svota novca. Zapravo nije bilo uvida kakvo je stanje u kasi, na čemu se radi i čemu, uopće, služi TZ ako nitko niti ne primjećuje da se njome nitko ne bavi.

Rebalans financijskog plana je željeni status quo i “zamrzavanje rada” sada dosta zorno pokazao i brojkama.

Podsjetit ćemo, inače, da je Hloverka Novak Srzić vodila TZ do srpnja, od kada je koristila godišnji odmor te od kolovoza išla u mirovinu. Od tada je na čelu TZ-a Zoran Paunović koji se imenovao v.d.-om direktora te odlučio prolongirati natječaj za ovu funkciju maksimalno moguće, a o radu TZ-a očito nije imao nakanu nikome polagati račune sve do krajnjeg zakonskog roka.

Kako će ti “konti” proći na sjednici Turističkog vijeća nad kojim Paunović nema nikakvu kontrolu, vidjet će se u srijedu.

Ivona Ćirak / foto M.D.