Nakon što je prije nešto manje od mjesec dana srušio hrvatski Ironman rekord, Andrej Vištica ga je protekli vikend u Klagenfurtu dodatno popravio. Utrka u Austriji je jedna od najpopularnijih, a vjerojatno i najljepših u Ironman kalendaru. Nedavno je Ironman svjetsko prvenstvo na Havajima pomaknuto sa 10. mjeseca, na veljaču 2022. godine, tako da se dosta vrhunskih triatlonaca koji su se spremali za Havaje u zadnji tren odlučilo prijaviti za ovu utrku, pa je konkurencija još jednom bila na vrhunskom nivou.

Veći dio utrke nije ukazivao na to da je još jedno rušenje rekorda moguće. Nakon plivanja u kristalno čistom Worthersee-u Andrej se našao na 22. mjestu. Isplivao je, za njega razočaravajućih 56 minuta, skoro 4 minute sporije nego na utrci u Kopenhagenu. Međutim, na utrci poput Ironmana morate računati na to da neće sve ići po planu tako da se nastavio boriti.

Sreća u nesreći je da je na biciklistički segment krenuo u grupi sa Adamom Hansenom, koji se ove godine iz profesionalnog biciklizma prebacio u triatlon. Hansen je poznat po tome da je odvozio 20 Grand Tourova za redom što nikome drugome nije uspjelo. Nakon odlične vožnje po brežuljcima oko Klagenfurta s kojih pucaju fantastični pogledi na Alpe, Andrej se probio do 14. mjesta. Iako je vozio puno bolje nego u Kopenhagenu, prolazno vrijeme za biciklistički segment bilo je identičnih 4:23h. Staza u Klagenfurtu je ipak dosta brdovitija, a samim time i nešto sporija od one u danskoj prijestolnici.

Oglas

Na početku trčanja je bilo jasno da će za novi rekord trebati čudo, ali i čuda se ponekad dogode. Od početka je krenuo „na nož“ i uspio je zadržati jaki tempo do kraja. Istrčao je drugo najbrže vrijeme maratona od 2:41h, te u cilj ušao u ukupnom vremenu od 8:07:56h, čime je popravio svoj i hrvatski rekord za dodatnih 4 minute. Na kraju je to bilo dovoljno za 8. mjesto u iznimno jakoj konkurenciji.

„Ovo mi je bila već treća ironman utrka u nešto više od mjesec dana i bilo je za očekivati da će biti teško zadržati kontinuitet dobrih rezultata. Međutim, uspio sam iznenaditi sam sebe i primaknuo se korak bliže magičnoj granici od 8 sati. Utrka nije krenula dobro i do zadnjih 10 kilometara trčanja nisam ni razmišljao o rekordu. Tek tada sam shvatio da bi ako zadržim visok tempo mogao pasti i rekord što mi je dalo motiv više da izvučem maksimum iz sebe. Presretan sam i uvjeren više nego ikad da će hrvatski ironman rekord uskoro počinjati sa brojem 7.“ Izjavio je Andrej nakon utrke.
Andreja 10. listopada čeka utrka na polu-ironman distanci u Budvi, a tjedan iza te utrke nastupa na još jednom Ironmanu na Mallorci.
MD/