Kriza radne snage trenutačno je, u kasnu zimu odnosno rano proljeće, već godinama glavni problem koji zadaje glavobolje hotelijerima, ugostiteljima i svima koji žive od turizma. Iz godine u godinu situacija je sve teža i potrebno je sve više manevriranja, ali i puke sreće kako bi se s time nosilo, pa ne čudi da su se počele otvarati agencije koje se bave isključivo osiguravanjem radne snage u turizmu.

Tako je agencija znakovita naziva (implicira lov na glave) poslala mail na brojne adrese, a jedan od hotelijera s nama je podijelio sadržaj koji je u svojem početku bio korektan, da bi kasnije poprimio u najmanju ruku nespretan i politički nekorektan oblik. Da se ne radi o stvarnom mailu, bili bismo uvjereni da se radi o kakvoj distopijskoj priči iz bliske nam budućnosti u kojima se ljude tretira kao artikle, premda doduše već danas na društvenim mrežama i u medijima svjedočimo novoj stvarnosti. No, ovdje se ne radi o tome da je konzument svojevoljno pretvoren u proizvod nego je radnik od samog početka tretiran kao proizvod koji se isproba poput kaputa i u slučaju nezadovoljstva u propisanom roku vrati natrag. Uostalom pročitajte sami…

– Slobodni smo Vam se obratiti obzirom smo informirani o velikom deficitu radne snage u sektoru hotelijerstva i ugostiteljstva.

Oglas

Ovim putem ističemo da smo spremni i sposobni za Vas pribaviti svu potrebnu radnu snagu (kuhinjsko osoblje, spremači, čistači). Pored pribave rješavamo i komplatnu papirologiju koja se sastoji od: sastava ugovora o radu, pribave Testa tržišta rada, pribave Radne dozvole, pribave Vize, sastava Izjave o boravku, kao i pribave i sastava sve eventualno dodatno potrebne papirologije i birokracije.

Pored svega navedenog ističemo da ako iz bilo kojeg razloga niste zadovoljni s radnikom, istoga možete vratiti u roku od 30 dana, a novoga ćete dobiti potpuno besplatno, dakle, bez dodatnih troškova, a što predstavlja dodatni osigurač za Vas u našem poslovnom odnosu, te garanciju da ćete biti potpuno zadovoljni i dobiti najboljeg čovjeka za novac koji ulažete u selekcijski proces, stoji u dopisu.

Ne sumnjamo da je iza ovakvog sadržaja stajala pragmatična namjera i nužna efikasnost, jer iza nepoznata čovjeka je daleko teže stati nego iza kreme za bore, pa je stoga ipak poželjna nekakva garancija, no svejedno je po našem sudu mail mogao biti malo mudrije sročen.

Ivona Ćirak /foto Pixabay