Problem o kojem smo pisali u veljači prošle godine – muke makarskih srednjoškolaca koji školu pohađaju u Omišu – i dalje traje. Prorijeđen je vozni red zbog COVID-a, također su na snazi i epidemiološke mjere koje smanjuju dozvoljeni broj putnika, i učenici su suočeni s činjenicom da moraju čekati po sat i pol kako bi nakon nastave sjeli u autobus!

– Ako djeci nastava završi u 19:10, moraju čekati sve do 20:40kako bi se uputili doma. To je čak 90 minuta koje ne mogu provesti u školi zbog epidemioloških mjera, i ne preostaje im drugo nego šetati po gradu u večernjim satima, ili ići u kafić. Nažalost, ovo je problem s kojim smo se već suočavali i ništa se nije promijenilo, kazuje nam Sanja Nizić, majka učenika 3.razreda srednje škole.

Naime, Splitsko-dalmatinska županija je osnivač srednjeg školstva i oni potpisuju ugovor s prijevoznikom, te prosljeđuju novac od Ministarstva za sufinanciranje prijevoza. U ovom  je slučaju potpisan ugovor s Prometom Makarska.

Oglas

Promet Makarska pak vozi iz Splita s prilično velikim razmacima. Najprije u 16:55, a potom tek u 20:00, koji je u Omišu 40-ak minuta kasnije.

Nitko ih, kaže Sanja Nizić, ne može privoliti da uvedu još jednu liniju, iako, istina, postoji Odluka o kriterijima i načinu financiranja javnog prijevoza redovitih učenika srednjih škola za 2020./2021.godinu. U toj je odluci propisano sljedeće: redoviti dolazak u školu i povratak iz škole osigurava onaj javni prijevoznik kod kojeg je vozni red organiziran na način da vrijeme čekanja od dolaska u mjesto školovanja do početka nastave te vrijeme čekanja od završetka nastave do polaska redovite linije prema mjestu stanovanja učenika ne prelazi 45 minuta, a u slučaju potrebe za presjedanjem, vrijeme čekanja između dvije linije javnog prijevoza ne smije biti dulje od 30 minuta.

Jasno je kao dan da se ovdje radi o dvostruko više vremena. No čini se da to nije ničija briga…

– Zvala sam županijski Odjel za prosvjetu i rekli su mi da to nije u njihovoj nadležnosti, no ipak su me uputili da pošaljem mail. Od prošlog petka nitko mi nije odgovorio, čak ni da su zaprimili mail ili bilo što. Također su mi prošlog tjedna rekli da se obratim Odjelu za gospodarstvo. Međutim, tamo mi se nitko ne javlja, pripovijeda nam majka srednjoškolca koja više ne zna kome se obratiti.

Prijevoznik ima pravo ukinuti linije, Županija kao osnivač se ograđuje, a Grad Makarska nije osnivač i ne može se miješati. Doduše, Grad može za svojih 20 učenika osigurati još jednu liniju, no nije obvezan.

Sanja Nizić ukazuje na još jednu nevjerojatnu stvar.

– Busevi su i dalje puni. Nekidan nisu htjeli primiti jednog učenika s pokazom nego su tražili da plati kartu! Nažalost, djeca su sretna da uopće mogu ući u bus, kaže dodajući kako se prijevozniku očito više isplati uzeti komercijalne putnike nego ove za koje je dio novca osiguralo ministarstvo.

Roditelji se snalaze i dolaze autom po svoju djecu, kako ne bi “dangubili” po Omišu.

– Kad je nastava popodne, upute se u Omiš u 12:30, a vrate u 21:30. Kao da su išli na posao! Sad to nekako i funkcionira jer nemaju puno za učiti, no uskoro će biti jako iscrpljujuće ako se ne riješi, dodaje naša sugovornica.

Ivona Ćirak /foto M.D.