U akvatorij Pelješca, Hvara i Ploča proteklih je dana uplovila ribarska inspekcija Ministarstva poljoprivrede koja u suradnji s roniocima Obalne straže provodi akciju kontrole pasivnih ribolovnih alata. Tako je od početka prošlog tjedna oduzeto preko 400 neoznačenih i nepropisnih vrša i mreža.

– Iz mora je upravo izuzet klopkasti ribolovni alat, koji uopće nije označen, znači, ovo malo pluto je bilo smješteno ispod morske površine i može ga naći samo onaj koji ga je bacio. Znači, neoznačeni i ispod propisane minimalne veličine oka od 32 milimetra, evo vidimo da je ovo veličina oka od 28 milimetara – rekao je Jenko Franceschi, viši ribarski inspektor u Ministarstvu poljoprivrede, za HRT.

– Cijeli Jadran je specifikum zbog svojih otoka, pa je i zbog toga imate područja koja su razvijenija, gdje je više pučanstva, gdje je više ljudi i tako dalje, pa onda imate više tako nekakvih ilegalnih akcija i tako – rekao je kap. kor. Ante Silić, zapovjednik ophodnog broda Obalne straže RH “Faust Vrančić”.

Oglas

Minimalna kazna za neoznačivanje ribolovnog alata je dvije tisuće kuna. Za ribolov na zabranjenom području i nepropisno izrađen alat kazna se penje na pet tisuća kuna.

– Vlasnici, najčešće, ukoliko nam se ne jave u roku od 24 sata, dva dana, oni se i ne javljaju, jer ne žele ući u daljnji postupak, postupanje prema njima, koje može završiti prekršajnim nalogom ili optužnim prijedlogom, kaže Franceschi.

M.D.