Udruga MART mlada je gradska udruga koju su osnovale Tina Divić, profesorica likovne kulture i umjetnosti umjetnosti, dizajnerica Marija Ivanković i agentica nekretninama Dijana Škorlić, a javnost je udrugu imala priliku upoznati koncem listopada, kada su njezine članice organizirale čišćenje nekadašnjeg lječilišta u Krvavici i niz popratnih aktivnosti s područja ekologije, umjetnosti itd.

Ovog puta, u mjesecu siječnju, MART se pojavljuje u akciji oslikavanja pothodnika ispod OŠ oca Petra Perice. No osnivačice će kazati kako su one samo most između Grada Makarske koji je dao suglasnost za bojenje pothodnika i mladih koji su pokazali inicijativu.  Ideja je došla od Marije Važić, djevojke koja je upravo diplomirala na Akademiji likovnih umjetnosti, a dame iz udruge MART, inače negdašnje suradnice iz vremena kad su i same bile tinejdžerke, djelujući u MALT-u, osigurale su donaciju za boje.

Materijal je, naime, donirao obrt Boje i lakovi Vranješ.

Oglas

– Mladi su nam se javili kako bi putem udruge lakše realizirali svoju ideju. Dakle, inicijativa je Marijina i ona se priključila udruzi. Imamo sličnu viziju o nekim projektima i radovalo nas je da su nam se obratili. Uglavnom je tu riječ o mladim, akademski obrazovanim ljudima sa završenim fakultetom i pokojim srednjoškolcem, rekla nam je Marija Ivanković.

– Važno je mladima dati prostor i dati im na važnosti, da se pokažu i da se na koncu vidi da je to dobro i za grad, i za njih kao profesionalce, kaže Tina Divić.

Zanimali smo se za projekte i planove udruge, ali obje se slažu kako je u ovom trenutku kontraproduktivno iznositi ih. Ima još, kako vele, dosta posla. No svakako ističu kako imaju puno veće, šire i kompleksnije planove.

U udruzi su dobrodošli svi kreativci, a ne samo akademski obrazovani. Ideja je da se sve razvija prirodno i organski jer će akcije, poput ove posljednje, same po sebi povlačiti nove.

– Želimo biti dovoljno otvorena udruga da se svatko osjeća pozvanim da odradi dio posla, kao i u ovoj akciji. Mi smo za mlade odradili tehnički dio posla, ali se ne petljamo u detalje i njihove motive. Za pothodnik su izabrali podmorje i mi se tu nismo miješale.

– Uvijek će, uz te naše dugoročnije ideje koje se ne svode tek na period od jedne godine, postojati i ovakve akcije, sitnije u organizacijskom smislu i mi im se radujemo, poručila je Tina Divić.

Ivona Ćirak /foto MART