S obzirom da je korona kriza utjecala na punjenje gradske blagajne, jedna od tema koje su dominirale aktualnim satom zadnje sjednice Gradskog vijeća bila je hoće li biti smanjenja plaća u gradskoj upravi i rezanja proračuna – prenosi Makarska.hr. Odgovarajući na pitanja vijećnika Tonća Bilića(SDP), gradonačelnik Jure Brkan, naglasio je kako je proračun Grada Makarske stabilan i to isključivo zahvaljujući akumulaciji sredstava u protekle tri godine. Rezanja proračuna će biti, ali vjerojatno ne prije rujna.

– Grad Makarska je u protekle tri godine akumulirao dosta sredstava na svom račun i mogu slobodno reći da u povijesti nije bio ovoliko likvidan. Ovakvu situaciju možemo zahvaliti isključivo pametnom upravljanju jer smo 2017. zatekli jako loše stanje. Prva tri mjeseca ove godine punjenje proračuna je bilo dobro, a u četvrtom mjesecu nije bilo nikakvih prihoda osim komunalnog doprinosa. Peti mjesec je već nešto življe, a očekujemo da ćemo šesti mjesec biti još bolji. Generalno, ono što nas održava na životu je akumulacija sredstava, u stanju smo financirati sve svoje troškove i infrastrukturne projekte koje smo započeli. Dio radova koje smo planirali su skoro završeni: oborinska kanalizacija u Ulici Molizanskih Hrvata, pristupna cesta vrtiću na Zelenci, Stari velikobrdski put, radovi na oborinskoj kanalizaciji kraj café bara Monaco idu planiranom dinamikom, a dio radova smo prebacili za jesen. Čekat ćemo rezultate turističke sezone i onda odlučivati o rezovima. Ne vjerujem da će to biti prije rujna, kazao je Brkan.

Na upit vijećnika Marka Raosa hoće li se smanjivati plaće u gradskoj upravi gradonačelnik je odgovorio kako njegova plaća iznosi 12.500,00 kuna, plaća zamjenika gradonačelnika Dražena Nemčića 10.000,00 kuna, dok drugi zamjenik gradonačelnika koji je volonter ne prima plaću u Gradu Makarskoj. -Eto, vi recite koliko bih trebao smanjit plaće i kome da to dam. Ja mislim da je smanjenje plaća populistička mjera s kojom bez cjelokupnog sagledavanja situacije nećete nikome pomoći. Ono što je važno jest da je gradski proračun stabilan, da smo likvidni, da možemo fincirati sve svoje troškove i osigurati normalno funkcioniranje svih javnih usluga. Tek onda konkretnim mjerama možemo pomoći našim poduzetnicima, a sutra i našim građanima, komentirao je Brkan.

Oglas

M.D. / ilustracija D.A.