Akvarij na Svetom Petru, točnije, akvarij u Grotti, jedan je od trenutačno najintrigantnijih projekata o kojima se govori u gradu, no činjenica je da ga posljednjih mjeseci prate nekakve nedoumice oko gabarita, sadržaja i realizacije.

Naime, valja reći da je koncesija svojedobno izdana za akvarij i suvenirnicu, a novi investitori, braća Antonio i Roberto Perkić, čiji otac Branislav Perkić u Makarskoj drži restoran Papar grill, kupili su koncesiju s projektom koji je značajno nadopunjen. Sad su tu naime u planu i nekakvi montažno-demontažni platoi s klupama i sjedećim garniturama te botaničkim vrtom, kao i ono najatraktivnije, Seawalk, ostakljena morska šetnica.

Takvu ideju nam je investitor otkrio prije neka dva mjeseca, kad se intenzivnije pričalo o projektu, no u međuvremenu je priča, u vidu kontakata i dogovora s predstavnicima nadležnog upravnog odjela u Županiji te Grada Makarske otišla dalje. Nedavno je održan sastanak na kojemu je predstavljena ideja te investitor Perkić veli kako je projekt dobio samo riječi hvale.

Oglas

– Novo idejno rješenje je prezentirano 3D vizualizacijom i kratkim filmom u vijećnici Grada Makarska i u Županiji. Od svih smo dobili podršku, najviše iz razloga što je i projekt i njegov koncept hvalevrijedan, i što nije isklučivo investitorov, već je jako bitan za zajednicu koju smo obuhvatili u svakom segmentu kroz koncept.

Izrađena je investicijska studija jer se radi o značajnom ulaganju od 5,5 milijuna eura.  Ono što su nam sljedeći koraci se odnosi na minimalne dodatne izmjene i dopune u suradnji sa predstavnicima Grada Makarska, Županijom, svim institucijama kojima podliježemo i struci čije smo predstavnike već okupili i konzultirali. Nadamo se što skorijem početku radova, međutim dok se sva dokumentacija ne prikupi biti ćemo strpljivi, kazuju nam Antonio Perkić i Sanja Čović, dizajnerica koja je osmislila cijeli koncept i uređenje.

Perkić i Čović tvrde kako su izmjene građevinske dozvole potrebne samo zbog – prilaza za invalide.

– Od starog se ovo idejno rješenje razlikuje u tome što se, tijekom analize starog projekta i same lokacije koja bi trebala napokon biti ogledalo grada Makarska, uvidjelo da postoji sanitarni čvor za invalide. No unatoč tomu ni invalid ni stariji i nemoćni ni djeca u kolicima nemaju pristup lokaciji, što je besmislica. Zato se napravila minimalna korekcija prilaznog puta i to u gabaritima koncesije, kaže Čović.

Zanimalo nas je podrazumijevaju li sjedeće garniture iz 3D prikaza koji smo pogledali, no za sada nije za objavu, i ugostiteljski objekt. Perkić rezolutno odvraća da im to nije u planu, nego da je sjedeći prostor namijenjen isključivo za posjetitelje.

Također nas je zanimalo što u slučaju da se morska šetnica i montažni dio ipak budu tumačili kao gradnja. Hoće li trebati izmjene Prostornog plana? Jer u tom slučaju radi se o političkom pitanju.

– Vjerujem da ćemo imati podršku jer se radi o dobrom projektu, ali treba najprije vidjeti što je potrebno, a što ne, odnosno treba sačekati tumačenja. Sva ta montažna konstrukcija se može ukloniti nakon isteka koncesije i na Sv.Petru neće ništa ostati, neće se taknuti ni jedna stijena, naprotiv, i mi smo odlučno protiv devastacije prirode, kazat će Čović.

Na pitanje kako će reagirati Makarani, kažu kako vjeruju da će Makarani podržati projekt jer je do sada, kako veli Perkić, nailazio skoro samo na pozitivne komentare.

– Ovo rješenje je najbolje za Grottu i za Makarsku, vjerujem da će Makaranima biti drago ovako nešto imati u svom gradu. Ovo će izgledati kao Monte Carlo, a tek špilja, koja je najveća atrakcija, ponosno će Perkić.

Kako bilo, u ovom trenutku sporan je rok za početak gradnje koji je bio propisan kad je dodijeljena koncesija bivšem vlasniku od kojega je Perkić kupio firmu s koncesijom i dozvolom za gradnju, a koji je u dobroj volji produljen zbog raznih okolnosti. Pitanje je i kako će se tumačiti odstupanja od starog idejnog rješenja koje je bilo nemjerljivo skromnije.

Kako bilo, Sanja Čović nam je približila nam je koncept koji je u najmanju ruku vrlo širok i razgranat.

– Obzirom da dolazimo iz Metkovića, idejno rješenje i koncept smo prepustili lokalnoj dizajnerici i mještanki Sanji Čović. Smatrali smo da bi ona najbolje osjetila samu lokaciju i njen potencijal, navodi investitor.

Koncept koji je napisan, a također i predstavljen predstavnicima Grada Makarska sadrži, uz osnovne informacije, šest kategorija ulaznica, opis uređenja i sadržaj prilaznog puta do objekta uz postavljanje rampica bicikle, opis ulaza sa sadržajem na sjeveroistočnoj strani, centralnom južnom dijelu i akvarij u špilji.

Ulazak bi se naplaćivao, i to ne samo u akvarij nego u područje obuhvata koncesije.

Dakle ne bismo mogli besplatno ušetati u taj prostor, bez namjere da idemo u akvarij?

– Ne, ali godišnja cijena za Makarske bit će uistinu simbolična, veli Čović.

Nadalje nam opisuje način ulaska u objekt, holtikulturu po uzoru na, kako kaže, botanički vrt u Kotišini, a koji će napraviti lokalna Šumarija. Informacije o zaštićenim i nezaštićenim biljkama će biti, kako najavljuju u opisu, preko bar koda na više jezika.

– Opisane su pozicije za postavljanje durbina na kovanice, zvučnika za koje ćemo napraviti multifiziku prostora da se zvuk rasporedi i da se ne prekorače propisani decibeli, pozicije kanti za otpad, hidranti, mjesta za sjedenje dok se čeka na ulaz u akvarije, suvenirnica i njen sadržaj uz naglasak na lokalne OPG-ovce, pozicije električnih info monitora s našom aplikacijom i sadržajem koji smo već osmislili. Rasvjeta će biti indirektna i preko fotoćelija zbog očuvanja električne energije. Planira se i skakaona za sportsko natjecanje u skokovima u dogovoru sa Red bullom, a ima još njihovih prijedloga koje ćemo uvrstiti u ponudu. Također je u planu i mala biblioteka na otvorenom, opisuje Čović.

Ribe će, kako najavljuje, biti praćene preko bar koda. U akvariju će biti postavljene kamere iz razloga što planiraju i virtualne ulaznice. – One su bitne za osobe sa invaliditetom koji gornji dio objekta mogu posjetiti, a ne mogu se spustiti u akvarije. Cijeli projekt akvarija radimo u suradnji sa Akvarijem Pula, njihovim biolozima, tehničarima i ostalim stručnjacima, veli Sanja Čović.

Dodaje kako su vodili računa o povijesti oblika i njegovoj prezentaciji, te da su odabirom materijala vodili računa da se stope s krajobrazom.

– Pazimo i na muziku i ozvučenje,  a odredit će se i muzički smjer. Puštat će se glazba poput Stana Getza, John Lee Hooker, Ruben Gonzalez… Planiramo aplikaciju softver Grota, njen sadržaj, reklamiranje i promidžbu raznih atrakcija s ovog područja. Napravili smo čak i popis programa za predsezonu i posezonu, a planiramo i razne edukacije za vrtićke i školske uzraste, nabraja Čović dodajući kako planiraju koncerte, izložbe slika, gostovanja, tematske večeri itd.

Ambiciozno najavljuju čak i proizvodnju u vlastitoj režiji autohtonih suvenira, kroz okupljanje lokalnih umjetnika, suradnju s OPG-ovima…

Na koncu ističu kako je koncept takav da se investitor odriče 1 posto zarade, a novac bi po tom planu išao u humanitarne svrhe.

– Uvjereni smo da ćemo Makarsku dignuti na svjetsku mapu destinacija koje se moraju posjetiti, kazat će Čović za kraj.

Županijskom upravnom odjelu za turizam i pomorstvo, koji odobrava koncesiju, poslali smo upit u kojemu se interesiramo za uvjete i tumačenje koncesije u svjetlu novog idejnog rješenja, ali do zaključenja pisanja članka nismo dobili odgovor.

Investitor napominje da je procijenjeni rok za završetak radova od 18 do 20 mjeseci od uvođenja u posao.

Ivona Ćirak /foto MD