Jučer je gradonačelnik Zoran Paunović objavio status na svojoj Fb stranici, a u kojemu govori kako su predložili dva amandmana na Odluku o donošenju III. Izmjena i dopuna županijskog Prostornog plana o kojemu smo pisali.

Podsjetimo da je danas sjednica Skupštine na kojoj se glasa i o Prostornom planu koji je iscjepkao Biloševac na posve drugačiji način nego li je ova prirodnim bogatstvima raskošna zona od skoro 100 hektara bila podijeljena do sada. Najzapadniji dio pored hotela Romane koji je ranije imao skoro 10 hektara podijeljen je na manje zone: dvjema je namjena kamp, a jednoj hotel. Poznato je da kamp tamo želi graditi kontroverzni Blaž Petrović, a hotel Petar Ćorluka, vlasnik Tete Violete i očito ozbiljan ulagač ako je suditi po dvjema akvizicijama u Baškoj Vodi, gdje je kupio hotel Hrvatsku i bungalove Urania.

Ostale tri zone koje su nosile namjenu T1 i T2 spojene su u jednu ogromnu zonu neodređene namjene T, te  je od zone izdvojenog građevinskog naselja, u dogovoru s bivšom vlašću, “otkinuto” 18 hektara. Što to znači? Biloševac je smanjen, ovaj odrezani dio nije više dio turističke nego zelene zone, a osim ovih manjih dijelova Biloševca koji se namjeravaju što prije urbanizirati, ostaje veliki komad Biloševac 1 koji broji 72 tisuće kvadrata. Namjenu će mu odrediti Grad. I to je pitanje kada, jer Izmjene i dopune PPUG-a Makarske, nužne zbog usklađenja sa županijom, tek predstoje, a bit će bez sumnje dugotrajne.

Oglas

Što dakle predlaže Paunović i koje namjere stoje iza amandmana vezanih za Biloševac?

– Drugi amandman odnosi se na zonu Biloševac i njime se traži odustajanje od izmjena površina, kapaciteta i vrsta izdvojenih građevinskih područja (izvan naselja) ugostiteljsko-turističke namjene u Granu Makarskoj, tj. traži se da predmetna građevinska područja ostanu definirana kao u važećem Prostornom planu Splitsko-dalmatinske županije (osim ukidanja podjele na T1 i T2, dakle Biloševac 1, 2 i 3 bi postale zone „T”, a Biloševac 4 ostala zona „kamp”). Amandman za zonu Biloševac predložen je iz razloga što je izmjenama koje je predložila prethodna vlast očito pogodovano privatnim investitorima, a ukidanjem 18,2 ha površine uz more se zapravo obezvrjeđuje i preostalih cca 12 ha površine sjeverno od „izbrisanog dijela”, obzirom na to da se budućoj turističkoj zoni onemogućava uređenje atraktivnog obalnog područja. Grad Makarska bi na ovaj način izgubio nekih 30 ha izdvojenog građevinskog područja (izvan naselja) ugostiteljsko-turističke namjene, koje će zbog jasno definiranih „pravila preraspodjele unutar županije” vrlo teško u budućnosti dobiti natrag, navodi Paunović.

Što to znači?

Prvo, Paunović želi da se ponovno vrate stare zone. Time bi se nesumnjivo usporila urbanizacija zone najbliže gradu, no samo u jednom dijelu. Kamp znači da bi Blaž Petrović mogao ostvariti svoj naum, međutim, Ćorluka ne bi jer on želi raditi hotel, a po prijedlozima Grada ne bi mogao.

Ćorluka se kao ulagač pojavio negdje na početku mandata Tonćija Bilića. Kad je Bilić došao na vlast, ova je zona bila namijenjena hotelima. Bilić pokreće izmjene i u vrijeme izmjena Županijskog plana predlaže da ova zona, u kojoj Petrović od 2000.godine planira kamp, bude namijenjena za kamp. U međuvremenu se, kako smo naveli, pojavio investitor koji želi raditi hotel s 5 zvjezdica u Makarskoj. Kako je ondašnja vlast zaključila da se radi o ozbiljnom ulagaču, odlučili su opet vratiti hotelsku zonu, odnosno uvesti i tu namjenu. Brkan nastavlja tu priču i Županija uvažava: po novom planu sada je jedna zona za kamp, a druga od dva hektara za hotel.

Međutim, Paunović sada ponovno okreće na – kamp.

Drugo, u amandmanu se navodi kako je loše za cijelu ovu zonu da se onaj južni “komad” od 18 hektara odreže od zone jer se na taj način smanjuje atraktivnost zone iznad, koja i dalje ostaje u sklopu Biloševca kao turističke zone. Budući ova vlast sjedne strane želi ukinuti Platno kako bi Osejava ostala u cijelosti zelena, iznenađujuće je da ovdje govore o uređenju atraktivnog obalnog pojasa koji je po novom županijskom planu, uvjetno rečeno, divlji.

Zanimalo nas je koja je vizija nove gradske vlasti, međutim, nismo uspjeli dobiti gradonačelnika. Zvali smo i Tončija Vukovića, voditelja Odsjeka za prostorno uređenje, koji je samo kratko rekao da ne zna o tome, a pokušali smo dobiti i Dašu Gazde, predsjednicu DAS-a s pretpostavkom da je gradonačelnik amandmane donio u konzultacijama s njima, međutim, nismo uspjeli.

Inače, prvi amandman koji je gradonačelnik naveo je brisanje Izdvojenog građevinskog područja izvan naselja Grada Makarske Platno, planske oznake R2, obzirom da je Grad Makarska na Gradskom vijeću 30.7.2021. pokrenuo postupak stavljanja Urbanističkog plana uređenja sportsko rekreativne zone Platno izvan snage.

Ivona Ćirak /foto M.D.