Osobe pozitivne na covid-19 najvjerojatnije će biti vrlo zarazne u prvih pet dana nakon što razviju simptome, potvrđuje novo istraživanje, ističući potrebu za brzom izolacijom – prenosi Index.

Istraživanje objavljeno u časopisu Lancet također sugerira da asimptomatske osobe mogu virus brže ukloniti iz svog tijela i mogu biti zarazne kraće vrijeme.

U prvom sustavnom pregledu te vrste istraživači su analizirali podatke iz 98 prethodnih studija o prijenosu infekcije koronavirusom.

Oglas

Istraživači su usporedili svoja otkrića o covidu-19 s dva druga soja koronavirusa kako bi bolje razumjeli zašto se covid-19 tako brzo širio. Otkrili su da virusno opterećenje (količina virusa otkrivena u tijelu kroz različite faze infekcije) SARS-CoV-2 (virus koji uzrokuje covid-19) doseže vrhunac u gornjim dišnim putovima rano u tijeku bolesti, između pojave simptoma i petog dana.

To je značajno jer se smatra da je virus u gornjim dišnim putovima glavni izvor prijenosa. Za usporedbu, virusno opterećenje za dva druga soja koronavirusa (SARS-CoV i MERS-CoV) dostiže vrhunac kasnije – između 10 i 14 dana< odnosno 7 i 10 dana – pružajući više vremena za prepoznavanje simptoma i karantenu, prenosi HuffPost.

MD / foto Pixabay