Portal Gradonačelnik.hr objavio je veliku analizu ulaganja u sport te je po njoj Makarska u samom vrhu po izdvajanju za sport po stanovniku, čime se na svojoj stranici pohvalio i gradonačelnik Zoran Paunović. Naime, Grad Makarska je u 2020. po stanovniku prosječno iz proračuna za sport izdvojio 824.22 kune, ili ukupno 11.402 milijuna kuna, što ih je svrstalo u Top 10 analize u rubrici ‘per capita’. Ispred Makarske su Crikvenica, Varaždin, Novigrad, Petrinja, Sisak i Pakrac, a prema najavama gradonačelnika Zorana Paunovića, ovo bi trebala biti rekordna godina.

Osigurana sredstva predviđena za sport u ovoj godini penju se preko 11.000.000 kuna, no ne znamo ulazi li u to organizacija WTA turnira. Zapravo se radi o istoj cifri kao i 2020.godine, a kako smo nedavno izvijestili, u osnovi izdvajanja za Zajednicu sportskih udruga nisu značajno porasla, budući se radi o povećanju od svega 100 tisuća kuna.

Očito je da je gradonačelnik naglasak stavio na hvalevrijednu univerzalne škole sporta, a vrlo je vjerojatno da je u izdvajanja za sport uvršten i WTA turnir težak 900 tisuća kuna, što ima više veze s turizmom nego poticanjem lokalnog sporta.

Oglas

– U tom iznosu su planirana sredstva za redovan rad Gradskog sportskog centra i sportskih udruga, manifestacije, nagrade za sportske uspjehe te veliko ulaganje u pomoćni teren na GSC-u Makarska. Grad posebna sredstva izdvaja za trenere mlađih uzrasnih kategorija i stipendiranje uspješnih sportaša, no sada smo učinili još jedan korak više: 1. veljače krenuli smo s pilot projektom univerzalne škole sporta, koji smo i najavili još u predizbornoj kampanji. Cilj univerzalne škole je stvoriti naviku svakodnevne tjelesne aktivnosti kod što većeg broja najmlađih učenika. Pilot projekt u suradnji s Kineziološkim fakultetom provodit će se od veljače do lipnja kada slijedi evaluacija, a rezultati koji će se postići zasigurno će biti dobar poticaj i drugim školama da pokrenu ovaj program, kazuje gradonačelnik Zoran Paunović, dodajući kako je sport Makarskoj vrlo važan i kroz razvoj selektivnih oblika turizma jer žele veću prepoznatljivost destinacije i produljenje turističke sezone, a jedan od konkretnih koraka je svakako dovođenje u Makarsku WTA teniskog turnira koji će se održati tijekom lipnja. Ovaj turnir nosi brojne benefite za sam grad, ne samo u smislu promocije, već i povećanja turističke potrošnje i sveukupne ekonomske koristi, kazao je Paunović za Gradonačelnik.hr.

Ivona Ćirak /foto M.D.