Tjedan dana nakon završenog WTA turnira, dakle prije neka tri tjedna, poslali smo upit Gradu tražeći brojke koje bi nam trebale konkretno pokazati efekte turnira. Zanimalo nas je koliko je novca izdvojeno iz blagajne Grada i TZ-a, izvješće o promociji, brojka posjetitelja po danima, te turistička statistika.Osim tvrdnje da je riječ o izvanrednom uspjehu, nismo tada dobili odgovore, već nam je rečeno kako će sve biti prezentirano na tiskovnoj konferenciji po završenoj detaljnoj analizi. Za sada nije najavljena tiskovna konferencija, ali prije tri je dana gradonačelnik Zoran Paunović na svojoj stranici objavio šture podatke o uspjehu WTA turniru.

Nadat ćemo se da nije mislio na ovih pet stavki kada je govorio o detaljnoj analizi jer smo tri od tih pet mi dobili od TZ-a u roku od dana, zajedno s analizom, pa ćemo pretpostaviti da će javnost ipak dobiti ozbiljniji uvid u utrošenih milijun kuna.

Mi smo se, uglavnom, odlučili usporediti ovogodišnje brojke u vrijeme održavanja turnira s 2019.godinom, jer držimo da je promašeno raditi usporedbe s pandemijskom godinom u kojoj smo se jako kasno počeli otvarati za turizam zbog restrikcija i zbog pandemije koja je do kasnog proljeća, gotovo do ljeta, na uzdi držala cijelu Europu. Upravo iz tog razloga usporedbe ni sami više ne radimo s 2021.godinom nego kao orijentir (ne)uspjeha uzimamo 2019.godinu. U protivnom imamo varljivi porast u desecima posto, a to nam ništa ne govori.

Oglas

Tako je i s analizom koju je objavio gradonačelnik. Nakon podataka o komercijalnoj vrijednosti (skoro 63 mil.), brojci gledatelja od preko 2,2 milijuna i prijenosa u preko 60 zemalja, gradonačelnik navodi kako je ostvareno preko 179 posto više noćenja nego u 2021.godini. Naveo je nadalje kako je na dan finala ostvaren rast od 498 posto dolazala u odnosu na 2021.godinu.

Zvuči uistinu impresivno, peterostruki porast, međutim, pogledamo li 2019.godinu, realno jedinu godinu s kojom možemo vjerodostojno uspoređivati ovu očigledno sjajnu sezonu, nije tako bombastično.

Istina, u dolascima se bilježi porast u odnosu na 2019.godinu, i to za cijelih 26 posto. Što se tiče noćenja, na razini su 2019.godine, dakle, ne uočava se porast. Naprotiv, neznatno je, za oko 2 posto, slabije u odnosu na isti period 2019.godine. Suma sumarum, u traženom je periodu ostvareno više dolazaka, ali manje noćenja.

U analizi koju nam je poslao Matko Buljan iz TZ-a, vidi se da je najveći rast broja turističkih dolazaka i noćenja ostvaren 4.lipnja, dakle dan prije održavanja finalnih mečeva i to preko 500 posto više dolazaka i 204 posto više ostvarenih turističkih noćenja u odnosu na isti dan prethodne godine.

Porast je na ovaj dan ostvaren i u usporedbi s 2019.godinom. Tri je puta bilo više dolazaka, odnosno za 19 posto više noćenja. Tu govorimo o jednom danu. Ostali dani su na nivou 2019.godine, odnosno, kako smo već naveli, neznatno lošije.

Izvještaj koji je objavljen na gradonačelnikovoj FB stranici

– Promatrano prema vrstama smještaja u odnosu na prethodnu godinu najveći rast turističkog prometa zabilježen je kod vrsta Ostali ug. objekti i Hotelia i sve ostale vrste smještaja su ostvarile rast u obje promatrane kategorije. Najveći rast ostvarenih dolazaka i noćenja za vrijeme održavanja turnira u usporedbi s prethodnom godinom ostvaren kod vrste Ostali ug. objekti za smještaj koji većinom efektivno posluju po hotelskom modelu, ali su kategorizacijom svrstani u ovu vrstu smještaja i u kojima je od ove vrste smještaja ostvaren najveći porast noćenja i dolazaka u promatranom razdoblju, naveo je Buljan.

Kod objekata koji posluju po hotelskom modelu ostvareno je čak sedam puta više noćenja nego lani, a u hotelskom trostruko više – u odnosu na 2021. u kojoj je ionako sve kasno počelo.

– Bitno je istaknuti da je i u odnosu na 2019. godinu u promatranom razdoblju hotelski smještaj ostvario rast turističkih dolazaka i to od 26,05 posto dok je u noćenjima dosegnuta razina iz navedene rekordne godine, zaključio je Buljan u svojem izvješću. Hoteli su, preciznije, ostvarili nešto manje noćenja – 4,5 posto.

U obiteljskom smještaju se pak, za navedenih par dana trajanja turnira, bilježi porast od gotovo 5 posto u odnosu na 2019. Budući gosti i sudionici turnira nisu noćili u privatnom nego hotelskom smještaju, reklo bi se da određene pozitivne brojke u cimerfraju nemaju baš veze s WTA turnirom.

Ako je pet dana na razini ili nešto lošiji od istog perioda 2019.godine, a jedini dan kad je očigledan efekt WTA turnira je uoči odnosno na samo finale, onda priča pada u vodu. Koliko je zaista bio posjećen turnir, najbolje bi se moglo vidjeti iz brojke prodanih karata, ali taj podatak još uvijek nije obznanjen.

Sve u svemu, turistička statistika je vrlo nategnuta: usporedba s lani je bespredmetna, a usporedba s 2019. kaže kako je u dolascima ostvaren porast, ali u noćenjima ipak još uvijek nismo dosegnuli predpandemijsku godinu.

Ivona Ćirak/ foto Kevin Clement/FB