Prema trenutno dostupnim podacima, u Hrvatskoj je koronu preboljelo oko 290 tisuća ljudi, što čini svega sedam posto. Međutim, stvarne brojke su nesumnjivo daleko veće. Naime, prilikom istraživanja o interesu za cijepljenjem među prosvjetnim radnicima u Makarskoj, došli smo do zanimljivih, za obiteljske liječnike koji dobro poznaju situaciju na terenu, vjerojatno i ne iznenađujućih podataka.

Ravnatelji su nam dali podatke o tomu koliko je djelatnika škole preboljelo koronu, te po tome možemo zaključiti kako je trećina radno aktivne populacije (barem u tom sektoru) tijekom proteklih godinu dana imalo covid. U Srednjoj školi fra Andrije Kačića Miošića taj se podatak vrti oko 25 posto, dok je u Srednjoj strukovnoj ta brojka 27 posto. U Osnovnoj školi oca Petra Perice ta je brojka od 25 do 30 posto, a u Osnovnoj školi Stjepana Ivičevića procjenjuju da se radi o 10 posto, premda je brojka vjerojatno veća.

Zaintrigirani ovim postocima zamolili smo i podatke iz Dječjeg vrtića Biokovsko zvonce. Ravnateljica Anela Židić rekla nam je da je od 105 djelatnika njih 38 preboljelo koronu do sada, što daje visoki postotak prokuženosti među odgojiteljicama od čak 36 posto! Dakle, tri do četiri djelatnice vrtića od njih deset preboljelo je koronu.

Oglas

Kada se sve zbroji, među osobljem u makarskim školama i u vrtiću, ukupno se radi o uzorku od 396 zaposlenika. Kada pak uzmemo prosjek od svih postotaka prokuženih, dođemo do prosjeka od 25 posto. Dakle, 100-tinjak djelatnika škola i vrtića od njih 400 bilo je inficirano.

S ciljem da ispitamo koliko ova brojka koincidira sa situacijom u općoj populaciji, donosimo anketu s vrlo jednostavnim pitanjem.

Ivona Ćirak