Vijest da se parking oko zgrade Doma zdravlja počeo naplaćivati, odnosno da su kontrolori parkinga počeli ostavljati kazne na vozilima pacijenata i zaposlenika dviju ustanova, Hitne pomoći i Doma zdravlja, izazvala je dosta reakcija, a među njima i samog Pogona za obavljanje komunalnih djelatnosti.

Podsjetimo, našoj se redakciji prošlog tjedna obratio dr.Mate Kasalo, voditelj Hitne pomoći, koji se požalio kako se naplaćuju kazne pacijentima, a uslijed deficita parkinga, kako je rekao, građani parkiraju na mjesta predviđena za vozila hitne i saniteta. Također je imao primjedbe na činjenicu da se kazne za neplaćeni parking ostavljaju vozačima hitne, a koji bi parkirali na bijelom bojom označena mjesta, dakle, na tzv.opći parking.

Antonio Zec, voditelj pogona, demantirao je da se kazne naplaćuju građanima koji obavljaju preglede u domu zdravlja, iako priznaje da je teško nekada znati čije je vozilo.

Oglas

– Počelo se događati da djelatnici doma zdravlja, hitne ili ljekarne, parkiraju vozilo na mjesta predviđena za pacijente, koja smo odlukom iz 2018.godine upravo i ostavili za građane, te ostave i natpis na kojemu navedu svoju titulu i radno mjesto. To je nedopustivo. U odluci iz 2018.smo upravo i željeli napraviti nekakav socijalni potez misleći na pacijente koji dođu u bolnicu i često nemaju gdje parkirati auto, pa smo predvidjeli dva besplatna sata. Smatram da je to dovoljno vremena za obaviti preglede, pa čak i zaletjeti se do pijace. Time smo išli na ruku pacijentima jer su u krugu doma zdravlja, kako znate, dva dijela zatvorena rampom i  predviđena samo za osoblje doma zdravlja, i onaj istočni i jugozapadni. No često ta dva parkinga uopće nisu popunjena. Osim toga, ostavili smo i nekoliko parking mjesta u odvojku ulice uz dom zdravlja za vozila hitne i saniteta, što je očigledno premalo. S obzirom da pacijentima nije ostalo puno mjesta, a mi smo im to dužni osigurati, smatram da ostali, ako žele parkirati na tom dijelu, trebaju imati parking kartu. Ako umirovljenik može plaćati 40 kuna mjesečno za ovu zonu, i to od svoje mizerne penzije, zašto ne bi doktor plaćao 80-ak kuna? Tako da naplata parkinga u krugu doma zdravlja nije ništa novo, samo smo odlučili uvesti reda jer je očito da se osoblje između sebe prepucava, pa misle, ako mogu parkirati jedni, onda zašto ne bi parkirali i drugi. A ispaštaju pacijenti. S tim da smo ljudi, pa ako je vozač hitne morao žuriti i ostaviti svoj auto bez karte, uvijek ćemo poništiti tu kaznu, kazao nam je Zec dodajući kako će, ako se stanje ne regulira, biti primorani na nove mjere.

Evo što te strože mjere znače…

-Ako bude trebalo, donijet ćemo novu odluku kojom će se ukinuta mogućnost povlaštene mjesečne karte na ovom odvojku, objasnio je Zec.

Kako doznajemo, problem s parkingom nije od jučer, a navodno su u domu zdravlja ogorčeni na djelatnicu koja 24 sata ostavlja suprugovo i svoje vozilo na parkingu ustanove, pa se pitaju zašto su neki povlašteni, a drugi ne.

-Čini se da je otvorena Pandorina kutija, ali ja ne vidim razloga da liječničko osoblje ne plaća parking kartu. Plaća je i gradonačelnik, poručuje Zec.

Ivona Ćirak /foto M.D.