Gradonačelnik Makarske Jure Brkan danas se oglasio priopćenjem za sve građane Makarske, apelirajući da se u budućim danima zbog aktualne velike zdravstvene krize strogo drže uputa Nacionalnog stožera civilne zaštite .

“Dragi moji sugrađani,

Apeliram na sve vas da se strogo držite uputa našeg Nacionalnog stožera civilne zaštite, da na izlazite iz svojih kuća i da poštujete sve druge preventivne i higijenske mjere i na taj način pokažete odgovornost u zajedničkom nastojanju sprječavanja širenja korona virusa.

Oglas

Kao što smo jutros imali prilike čuti na konferenciji za novinare Stožera  civilne zaštite RH samo od jučer imamo 29 novooboljelih što dokazuje veliku uzlaznu putanju i potrebu za još rigoroznijim mjerama koje nas čekaju. No, ni te mjere neće biti dovoljne bez odgovornog ponašanja svih nas.

Poruke naših stručnjaka su jasne: borba protiv širenja ove zaraze nije moguća bez svih nas i zato je krajnje vrijeme da najozbiljnije shvatimo ovu situaciju. Ostanite u svojim kućama i izlazite samo u slučaju zadovoljavanja osnovnih životnih potreba : odlaska u dućan ili u ljekarnu.  Posebno apeliram na naše starije sugrađane koji su najrizičnija skupini da ne izlaze iz svojih domova, ali i na sve druge.

To što je lijepo vrijeme nipošto ne znači da morate prošetati rivom, da je u redu uzeti svoju kavu i ispijati je na praznim štekatima, klupama, parkovima, trgovima….jer virus se širi vrlo brzo s osobe na osobu. Ako već morate izaći radi kupovine hrane ili odlaska u ljekarnu nemojte se zadržavati u gradu više nego što je potrebno i posebno imajte na umu izbjegavati bilo kakva grupiranja i sve druge higijenske mjere.

Za one koje osjećaju bilo kakve simptome informacije što treba činiti su poznate: javiti se svom liječniku koji će vam dati upute što i kako dalje. Ako imate bilo kakvo pitanje ili trebate pomoć  nazovite Gradski centar Osejava na broj 08000 112 i dobit ćete sve potrebne informacije.

Naš Stožer civilne zaštite Grada Makarske koji okuplja sve operativne snage konstantno je na terenu i vrši nadzor provedbe svih mjera, a svima onima koji ih se ne budu pridržavali bit će izrečene sankcije.

Ali,  nijedna sankcija, na žalost, ne može nadoknaditi ljudski život. Mislimo na naše majke, očeve, djedove, bake, susjede, na našu djecu….Vrijeme je da se uozbiljimo, jer ovo se ne događa nekom drugom nego nama” – stoji u priopćenju gradonačelnika Jure Brkana.

M.D.