Julije Meštrović, ravnatelj KBC-a Split, dramatičnim je apelom pozvao sugrađane da pridržavanjem epidemioloških mjera spriječe kolaps bolnice u Splitu – prenosi N1.

“Zaista treba reći da je stanje alarmantno!”, kazao je i otkrio zašto sad izlazi s ovakvim apelom:

“Jutros smo imali sastanak stručnog vijeća KBC-a Split, razmotrili smo brojke, razmotrili smo trendove. Naš kolega Ivić, koji je predstojnik Klinike za zarazne bolesti, predstavio nam je stanje onako kakvo je.”

Oglas

“Brojke pokazuju da se broj naših bolesnika udvostručio u zadnjih tjedan dana. Ako se to tako nastavi, bit ćemo u velikom problemu. Sad kad je pola naših kapaciteta za covid bolesnike zauzeto ovo je zadnji trenutak da se ponašamo tako da se taj broj više ne povećava ili da se ne povećava znatno”, kazao je Meštrović.

Objasnio je da je trenutno u KBC-u 70 oboljelih s teškim simptomima, od kojih je na respiratoru šest, te da je “veliki broj bolesnika na kisiku”.

“Već je sada broj toliki da ćemo, ako se nastavi povećavati, najprije imati problem s osobljem, a nakon toga će biti problem i s kapacitetima”, kazao je.

Rekao je da su u opasnosti, ne samo bolesnici čija je glavna dijagnoza covid-19, nego i oni kojima je nužan operacijski zahvat, a istodobno su zaraženi covidom.

“Broj takvih bolesnika u našoj bolnici se povećava, i to toliko brzo, da je zaista stanje alarmantno! Hitno se moramo uozbiljiti, moramo se disciplinirano ponašati, provoditi sve mjere koje su preporučene!”, ponovio je i dodao da u pitanje dolazi ponavljanje situacije u kojoj se bolnički sustav ovog dijela Dalmacije našao u ožujku i u travnju:

“Ovo je zadnji trenutak u našem gradu i u našoj županiji da ne dođe u pitanje bolnički sustav. Nitko ne želi da se to dogodi, to bi bilo zaista vrlo loše. Jer mi moramo liječiti sve bolesnike, kojima je potrebno ambulantno, bolničko liječenje. Naprosto bi bilo šteta da se to ponovo dogodi. Moramo spašavati bolnicu našim ponašanjem izvan bolnice. A bolnica nam treba svima.”

Kazao je da istodobno pokušavaju sve da se sačuvaju kapaciteti bolnice.

“Oni koji mogu biti kući, ako su im socijalne okolnosti takve, onda se oni otpuštaju na kućnu njegu u dogovoru s obitelji. Činjenica je da je sad prosječna dob hospitlaiziranih niža nego prošle zime.”

Reportera N1 zanimalo je koliko je bolničkog osoblja u samoizolaciji.

“Taj broj se kreće oko 35, to se odnosi na zdravstvene i na nezdravstvene djelatnike”, odgovorio je.

S obzirom na ukupno 3000 zaposlenih, rekao je da to čak i nije previše, ali da se i tu primjećuje indikativan podatak:

Oni se inficiraju izvan bolnice.”

Pritom je čak i slučaj u kojem su nedavno djelatnici Hitne pokušavali reanimirati maloljetnu djevojku, oboljelu od covida, zbog čega su završili u karanteni.

“To tako mora biti. Mi moramo liječiti bolesnike, moramo reanimirati one kojima je potrebno. O tome nema rasprave, to je naš poziv… Svi ti koji su bili uključeni, sada su u samoizolaciji. Na sreću, mi s tim brojem djelatnika u samoizolaciji nemamo veliki problem.”

Komentirao je i to što se na nedavni natječaj za zapošljavanje medicinskih sestara i tehničara javilo relativno malo kandidata:

“Nije jako loš odziv zato što se netko ne bi prijavio, nego jednostavno medicinskih sestara nema.

M. D. / foto Igor Jakšić /Dalmacija danas