– U vrijeme globalne infopandemije kad se u prvom planu nalazi broj oboljelih od COVID infekcije polako u zaborav pada društveno bitni imperativ kao što je kvalitetna i svima dostupna žurna zdravstvena zaštita na području Makarske rivijere, upozorava na svom Fb profilu dr. Mate Kasalo, voditelj HMP Makarska.

– Od 2017.g. preko različitih institucija, lokalne samouprave i krovnog ministarstva uvažavajući Grad Makarsku i Makarsku rivijeru kao jednu od poželjnih turističkih destinacija u RH, pokušavamo ukazati na bitnost da hitna medicinska pomoć bude sto brža, kvalitetnija i dostupnija i to ne samo za vrijeme turističke sezone nego i izvan nje kada za cijelo područje Makarske rivijere na 50 km obale i 25.000 stanovnika postoji samo jedan interventni tim hitne pomoći.

Životno je da svi stjecajem okolnosti možemo i van sezone biti korisnici usluga HMP te kako se možemo naći u naprijed naznačenoj hipotetskoj situaciji potrebe hitnog medicinskog zbrinjavanja u kojoj nam pomoć ne bi mogla biti uopće pružena iz objektivnog razloga što se interventni tim nalazi na putu u 70 km udaljeni KBC Split, a idući interventni tim nalazi se u 40 km udaljenoj Podaci.

Tim T2 (dva medicinska tehničara) Makarska od početka svog djelovanja na području Makarske rivijere imao je više od 350 uspješnih intervencija, zbrinjavanja stradalih u prometnim nezgodama, moždanih udara, akutnih srčanih tegoba pa i uspješnih reanimacija.

Oglas

Danas je svima problem novac, svi se ramenima užimaju u prazne džepove, jedino su Grad Makarska i načelnik Stipe Ursić iz Brela prepoznali bitnost svima dostupne žurne zdravstvene zaštite participirajući u opstanku tima T2 dok nažalost drugi imperativ stavljaju na njima bitnije društvene projekte.

Kao liječnik i kao čovjek iznosim svoje duboko uvjerenje kako žurna zdravstvena zaštita treba biti dostupna i pravodobno pružena svim građanima pogotovo onima koji su životno ugroženi, neovisno o vremenu nastupa životne situacije koja zahtjeva hitno zbrinjavanje pacijenta i da nećemo dopustiti situaciju u kojoj je tim hitne pomoći u sklopu zbrinjavanja životno ugroženog pacijenta u KBC Split uslijed čega samom logikom stvari jedini tim hitne Makarska ne može pružiti pomoć drugom takvom životno ugroženom pacijentu, zaključuje Kasalo.

M. D.