Nedavnim završtekom prve faze sustavnih podvodnih arheoloških istraživanja podmorja hvarske luke, kroz brojne nalaze potvrđeni su kontinuitet postojanja i funkcioniranja, ali i važnosti same luke kroz razdoblje od gotovo 3000 godina – objavio je Grad Hvar.

Najraniji pronalasci datiraju iz prapovijesnog razdoblja te ukazuju na intenzivno korištenje luke u tom razdoblju, dok brojni nalazi iz razdoblja antike i kasne antike pokazuju razvoj i širenje grada, navodeći na zaključak kako je Hvar bio jedna od bitnijih točaka obrambeno-nadzornog sistema u svrhu obnove kontrole pomorskih puteva i uspostave pomorske dominacije na Jadranu i istočnom Mediteranu u 6. stoljeću od strane Bizanta.

Vrlo su vrijedni, navode, i nalazi srednjovjekovnih uljanih svjetiljki te bogatstvo nalaza iz vremena mletačke uprave.

Istraživanje je provela tvrtka za arheološka istraživanja Kantharos d.o.o. iz Hara u suradnji s Gradom Hvarom, a projekt je sufinanciran od strane Splitsko-dalmatinske županije temeljem Programa razvoja, zaštite i valorizacije pomorske baštine na području Splitsko-dalmatinske županije u 2021. godini. Arheološke aktivnosti će se, navode, nastaviti na odabranim lokacijama unutar gradske luke i oko otočića Galešnik.
O.F./ foto Grad Hvar

Oglas