Župan Blaženko Boban i voditelj ATOS Hrvatska Boris Bajtl uručili su studentima Sveučilišta u Splitu ATOS stipendije, pa će tako studenti primati mjesečnu stipendiju od 4 tisuće kuna. Svečanost dodjele stipendija održana je u Predinkubacijskom centru Splitsko-dalmatinske županije – PI[email protected] na Fakultetu elektrotehnike, strojarstva i brodogradnje.

Jedan od dobitnika stipendije je i Mislav Kovač, student diplomskog studija računarstva na FESB-u. “Imam posebne interese u području kibernetičke sigurnosti. Bavim se etičkim hakiranjem, što znači da me firma unajmi i onda testiram njihovu sigurnost i zadovoljavaju li sigurnosne standarde”, rekao je Kovač. Luka Farkaš studira podatkovne znanosti inženjerstva na splitskom PMF-u. Ističe kako za njega ova stipendija predstavlja veliku motivaciju. “Veselim se daljnjoj suradnji s ATOS-om kroz buduće probleme i rad u istoj firmi, kao i kroz rješavanje problema umjetne inteligencije”, rekao je Farkaš.

Župan Blaženko Boban naglasio je kako je uloga javne uprave koordinacija privatnog i znanstvenog sektora. “To jako dobro radimo i veliki je odaziv privatnog sektora i sveučilišta. Postali smo destinacija koja je poželjna za mlade ljude, željne znanja u novim tehnologijama. To znanje je budućnost razovoja naše županije, ali i cijele Hrvatske”, zaključio je župan.

Voditelj ATOS-a Hrvatska, tvrtke koja dodjeljuje ove stipendije, naglašava kako je glavni kriterij za dodjelu upravo izvrsnost. “Imamo 4 studenta u Splitu, jednako kao i u Zagrebu i Osijeku. Kvaliteta kadrova ovdje uistinu ne zaostaje ni za kime u svijetu. Ljudi koje mi ovdje regrutiramo ravnopravno rade sa svima ostalima, pa čak i više s obzirom na to da smo mi ovdje malo spretniji i imamo više motiva”, rekao je Bajtl.

Dekan splitskoga FESB-a dr. sc. Srđan Podrug izrazio je podršku ovakvim aktivnostima. “Drago mi je da je ovaj edukacijski centar dostupan našim studentima i da kroz njega mogu ostvariti svoje želje”, rekao je.

Voditelj Odsjeka za informatiku splitskoga PMF-a dr. sc. Saša Mladenović podsjetio je da su prije pet godina PMF i FEST sporazum o suradnji saSplitsko-dalmatinskom županijom i ICT županijom. “Obvezali smo se na suradnju s onima koji posao daju i koji trebaju kadrove, kako bismo modernizirali cijelu ponudu. Imamo suradnju s brojnim tvrtkama na različite načine”, zaključio je Mladenović.
MD/foto SDŽ