Austrija je odbila zahtjev Hrvatske da umjesto upozorenja protiv putovanja za cijeli teritorij Hrvatske uvede tu mjeru samo za određene dijelove zemlje, javlja u utorak austrijska novinska agencija APA.

“Ta se opcija razmatrala, ali je nakon razgovora sa stručnjacima ministarstva zdravstva, ureda saveznog kancelara i ministarstva vanjskih poslova odlučeno da se izda upozorenje za cijelu Hrvatsku”, rekla je za agenciju APA glasnogovornica austrijskog ministarstva vanjskih poslova.

Razlog za takvu odluku, kako je dodala, je činjenica da su Austrijanci mobilni i da većinom automobilima odlaze u Hrvatsku i ne ostaju samo u jednom mjestu.

Oglas

Upozorenje protiv putovanja u Hrvatsku na snazi je od ponedjeljka u ponoć. Povratnici s godišnjih odmora iz Hrvatske moraju pokazati aktualni negativni test na koronavirus ili se u roku od 48 sati podvrgnuti testiranju.

Prema informacijama austrijskog ministarstva vanjskih poslova u Hrvatskoj se službeno na odmoru nalazilo oko 3000 austrijskih državljanina krajem prošlog tjedna. No vlasti istodobno smatraju da je ova brojka višestruko viša.

Ova mjera natjerala je brojne austrijske turiste da prekinu odmor u Hrvatskoj i vrate se u Austriju.

Hrvatski veleposlanik u Beču Daniel Glunčić u razgovoru za APA-u zalagao se za to da austrijske vlasti izdaju samo parcijalno upozorenje glede putovanja u Hrvatsku.

I ministar unutarnjih poslova Hrvatske Davor Božinović ukazao je da je situacija u regijama u koje putuje većina austrijskih turista povoljna, prenosi APA.
Hina/foto Unsplash