Austrijski mediji objavili su članak dopisnika za Balkan Thomasa Rosera o situaciji u vezi koronavirusa u Hrvatskoj, u kojoj se razmatra mogućnost da Hrvatska laže o broju oboljelih zbog turističke sezone. Članak je objavljen u listovima Die Presse i Kleine Zeitung, prenosi Index.

“Maturalno putovanje na poznatu hrvatsku destinaciju za odmor završilo je samoizolacijom. Jedanaest od osamnaest maturanata iz njemačkog mjesta Donzdorf, koje je na party plažu na Pagu dovela jedna putnička agencija iz Hamburga, pozitivno je u međuvremenu na koronavirus. Još 50 osoba kontakta se znoji u karanteni usred ljeta”, navodi se na početku članka te ističe da je “sve više povratnika iz Hrvatske pozitivnih na koronu”, kako upozorava njemačka Agencija za zdravlje (Gesundheitsamt).

“U Hrvatskoj nema panike oko korone” 

Oglas

S druge strane, “u Hrvatskoj se ne može primijetiti nikakva panka oko korone”. Sarkastično se konstatira da se od početka mjeseca broj zaraženih kreće između “zavidno niskih 24 do 86 novih slučajeva u danu”, dok je službeni broj umrlih isto iznimno nizak. Kako je moguće imati masovni turizam i držati epidemiju koronavirusa pod kontrolom, pita se Die Presse.

Navodi se kako u Hrvatskoj trenutno boravi više od 660 tisuća turista “sa svih strana svijeta”, koji su ostvarili 1,8 milijuna noćenja, kako je nedavno objavio i Index. Spominje se i da je Jadrolinija uvela dodatne linije kako bi odgovorila na povećani broj turista, dok se lokalni mediji pitaju jesu li službene brojke frizirane.

Podsjećaju i na insinuacije Aleksandra Vučića o malom broju testiranja u Hrvatskoj kao razlogu biskim brojkama u zemlji.

-S druge strane, broj pozitivnih na koronavirus uočljivo pada od sredine srpnja, ali nije stvar samo testova nego i činjenice da turisti u Hrvatskoj borave tjedan-dva pa ne dobiju simptome dok su na odmoru te se onda njihov pozitivni test pribraja statistici u njihovoj domovini, u kojoj se testiraju, navodi se u tekstu.

Hrvatskoj pomaže i to što ima puno apartmana, što “poboljšava epidemiološku situaciju na Jadranu”, jer se tako virus teže širi. Nadalje, hrvatski “party turizam” nije jako izražen i zapravo je ograničen na Pag, navodi se u članku. Također, i hrvatski epidemiolozi upozoravaju da su noćni klubovi potencijalna žarišta te se poduzimaju i nove mjere -prenosi Index.
M. D